Kolik vás vyjde koupě nemovitosti na poplatcích a provizích?

30.07.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nikdy si nevyberte nemovitost s takovou cenou, která by vás stála poslední tisícovku vašich úspor. Akt koupě s sebou nese mnoho poplatků a provizí, které mohou cenu v krajním případě navýšit až o 10 %.

V následujícím textu uděláme odhad nákladů při všech možných provizích a poplatcích. Účelem textu není přesně stanovit rozptyly všech poplatků pro všechny typy nemovitostí, typy úvěrů, lokality a úřady. Každý níže odhadnutý poplatek by si určitě zasloužil vlastní článek. Text a tabulka níže by však čtenáři měly udělat obrázek o tom, kolik může potřebovat “navíc“ nad cenu kupované nemovitosti. Zároveň ukazuje možné minimální a maximální náklady pro kupujícího.


Koupě nemovitosti s realitkou


Nejmasivnější poplatek lze zaplatit při využití služeb realitní kanceláře (dále i RK). Hradí ho kupující a pohybuje se mezi 4-7 %. Pokud byste kupovali byt za 2 miliony korun, poplatek realitní kanceláři by se pohyboval mezi 80-140 tisíci korun. Nejčastěji se setkáte s 5% provizí, což by znamenalo 100.000 Kč.

I kdybyste usmlouvali provizi třeba na 3 %, vždy se bude jednat o desetitisíce korun. Určitě vás tedy zajímá, co za tyto peníze dostanete. Podstatou “spolupráce“ s realitní kanceláří je, že se skrz ni dostanete k nemovitostem, které byste sami nezískali. Realita je totiž taková, že některé nemovitosti jde koupit jenom přes realitku – majitel nemůže po podpisu smlouvy s RK už prodávat na vlastní pěst. Zaplacení provize realitní kanceláři by se tedy dalo někdy nazvat jako “nezbytné“.

Druhou klíčovou skupinou služeb po zprostředkování nemovitosti je právní servis. Zatímco vyhledání nemovitosti, domluvení prohlídky a vedení dalších schůzek až do bodu samotného předání domu či bytu je těžko peněžně vyčíslitelné, u právních služeb už můžeme udělat projekci. 


Bez realitky, ale s pomocí advokáta


Pokud byste využili služeb advokáta, který by vám připravil veškeré smlouvy, tzn. především smlouvu o smlouvě budoucí, kupní smlouvu a návrh na vklad, zaplatili byste zhruba 4000 Kč. Při požadavku zajištění účtu advokátní úschovy navíc částka poroste o další tisíce korun. Interval 3000 až 15.0000 Kč by měl pokrýt většinu případů. 


Osamělý jezdec


Koupě se dá provést samozřejmě i úplně vlastními silami. Účelem článku není ani polemizovat nad tím, zda a pro koho je to vhodné, podíváme se tedy pouze na to jak a za kolik. Sehnat si na internetu vzory potřebných smluv není dnes problém. Ideální je využít smluv někoho známého, který nemovitost v dohledné době kupoval za pomoci RK nebo advokáta. Získáte určitou záruku, že ve smlouvě nebude nic, z právní stránky důležitého, chybět,  a smlouvu pouze upravíte pro parametry vašeho obchodu. Hodit se vám mohou i informace z našich článků:


Jediné, za co zaplatíte, bude účet advokátní nebo notářské úschovy; alternativně možno využít vázaných/jistotních účtů u bank. Tyto účty fungují zjednodušeně  tak, že vy coby kupující převedete peníze na účet advokátní kanceláře/notáře/banky, který(á) je teprve po provedení vkladu nebo po podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí pustí na účet prodávajícího/ povolí prodávajícímu přístup.

U bank vás to vyjde kolem 4000 Kč (pro 2 milionovou transakci), u notáře/advokáta kolem 8000 Kč. Správní poplatek za přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu práva do katastru nemovitostí činí 500 Kč. Počítat musíte i s ověřením podpisů u všech smluv a rovněž s opisy. Poplatky za tyto služby by neměly přesáhnout 1000 Kč.


Odhad nemovitosti


Nekupujete-li pouze pomocí vlastních úspor, banka i spořitelna po vás bude chtít cenový odhad nemovitosti. Podle typu nemovitosti a ceny odhadce zaplatíte nejčastěji 3000-6000 Kč.


Vyřízení úvěru


Na trhu jsou banky, které poplatek za vyřízení úvěru neúčtují, banky s probíhající akcí, díky které tento poplatek rovněž nezaplatíte a konečně banky, u kterých si můžete zvolit absenci tohoto poplatku za o něco vyšší úrokovou sazbu. Tomuto nákladu se tedy jde často vyhnout.

Pak, konkrétně u Komerční banky, existuje fixní poplatek 2900 Kč. Nejčastěji však bývá poplatek stanoven % z výše úvěru v rozmezí 0,7-0,9. U 2 milionového úvěru by 0,8 % znamenalo 16.000 Kč.

Přesto, že poplatek za vyřízení úvěru je dnes vnímán jako téměř zbytečný, již přežitý náklad, někdy se mu bohužel stále nevyhnete. Jde o případy, kdy je jedinou volbou převzetí úvěru, nebo když zkrátka úvěr vychází jinak (až na tento poplatek) výhodně.


Další náklady


Finanční produkt s koupí nemovitosti pevně svázaný je pojištění nemovitosti. Jeho cena je extrémně závislá na typu nemovitosti, rozsahu pojištění i konkrétní pojišťovně. Pokud ho však u našeho modelového bytu za 2 miliony odhadneme na rok na 1000-2000 Kč, pokryjeme mnoho případů.

Budete-li využívat druhého úvěru např. od spořitelny – což se dělá v případě, kdy vám buď ani nestačí 100% hypotéka, nebo chcete výhodnější úrok třeba u 85% úvěru, můžete se setkat ještě s požadavkem akontace. S akontací se u některých překlenovacích úvěrů opravdu setkáte; 10% akontace u úvěru 150.000 Kč by znamenala potřebu dalších 15.000 Kč. Akontace nepatří ani do kategorie poplatku, ani do provizí. Zvyšuje však požadavek na objem financí, které musíte při koupi nemovitosti vynaložit. U tohoto řešení byste zaplatili ještě poplatek za uzavření stavebního spoření na cílovou částku 150.000 Kč (obvykle 1500 Kč).

Od poplatků za vedení různých účtů budeme abstrahovat.

Tabulka: Koupě bytu za 2 miliony korun

/>Náklad v Kč
Poplatek/provize 
provize realitní kanceláři        80.000-140.000
využití služeb advokáta pro smlouvy a účet      3000-15.000
účet úschovy          4000-8000
poplatky katastr        500
další poplatky (ověření, opisy)   1000
ocenění nemovitosti          3000-6000
pojištění nemovitosti         1000-2000
poplatek za vyřízení úvěru       0 – 18.000 Kč
náklady na doplňkový úvěr       21 360 Kč
celkem 9500 - 207.000    

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ