ČSOB mění o víkendu sazebník, zdraží třeba informační SMS

30.07.2010 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mezi banky, které se pustily do přehodnocování poplatků patří i ČSOB. Studenti budou platit za výpis a upozorňovací esemesky mimo nadstandardní běžné účty budou o korunu dražší. Projděte si detailní přehled všech změn.

Změny sazebníků kam se podíváš. A platí to pro ČSOB. Pro jistotu jsme prošli pečlivě starý i nový sazebník, aby vám nic neuniklo. A jak vypadá výsledek? Veškeré (i ty nejmenší změny) jsou zaznamenány v tabulce níže.

První změnou je zdražení výpisu posílaného poštou u studentských kont. Je pravda, že papírové výpisy jsou běžně v podstatě „sankcionovány“ všemi bankami. Je to logické. „Se zasíláním papírových výpisů jsou spojené náklady jako například tisk, poštovné a podobně,“ říká Pavla Hávová z ČSOB. Kromě toho, že banka zaplatí obálku, papír, tisk a poštu ještě musí nějak zařídit aby se to všechno zkompletovalo a poslalo. A to je pro ní rozhodně dobré místo, jak ušetřit.

Kromě toho, poplatky za papírové výpisy ze zvedaly v dobách, kdy se banky snažily dotlačit klienty od přepážek k bankomatům nebo počítači napojeném na internet. Pracovníci přepážky totiž rozhodně nepatří mezi levnou zábavu a také náplň jejich práce se postupně vyvíjí (k obchodníkům, kteří musí za každou cenu prodat nějaký produkt).


Nový zákon umožňuje obchodníkům přidat poplatek


U platby debetní kartou se objevila poznámka, že o „případném poplatku musí obchodník kupujícího předem informovat.“ O co bance jde? „Naším cílem je vyšší informovanost klientů. Banka poplatek nevybírá, jedná se čistě o uplatnění práva obchodníků, proto na tuto možnost upozorňujeme v sazebníku,“ vysvětluje Hávová.

Tato poznámka na vazuje na novelu zákona o platebním styku, která platí od začátku listopadu 2009. Vydavatelé karet dříve obchodníkům přirážku za platbu kartou zakazovaly, nový zákon však tuto možnost nedává a je tak na vůli obchodníka, jestli transakci zpoplatní (jde o tzv. surcharging). Visa Europe měla dříve tyto poplatky zakázané, teď je nuceně uvolňuje, ale doporučuje obchodníkům, aby je nezaváděli. MasterCard Europe pro ČR už poplatky povolila před nějakou dobou. S poplatky se u nás setkáte zřídka, ale přec jen někde ano. Například u CCS České společnosti pro platební karty se setkáte s poplatkem 1,5 %, řada směnáren si účtuje 10 % a 2 % zaplatíte při použití karty v systému PaySec.

Z podstaty zákona pak banka nemůže poplatek nijak kontrolovat, na druhou stranu, zákon přikazuje obchodníkům předem na poplatek upozornit. A právě na to upozorňuje ČSOB v novém sazebníku.


Upozorňovací SMS a vázaný účet


Změna v novém sazebníku se také týká upozorňovacích textových zpráv. „Poplatek za informační SMS zprávy (týkající se změny pohybu na účtu) zvyšujeme z 1 Kč na 2 Kč. Autorizační SMS zprávy (přihlášení do elektronického bankovnictví, autorizace platby) zůstávají i nadále zdarma a jejich počet není omezen,“ popisuje změnu Pavla Hávová z ČSOB. 

Máte-li standardní účet ČSOB Konto (60 Kč/měsíc), tato změna se vás dotkne víc. Ti, kdo platí 100 nebo 400 korun měsíčně za lepší účty ČSOB Aktivní konto nebo ČSOB Exkluzivní konto, jsou na tom o poznání lépe. U ČSOB Aktivního konta je 5 transakčních a 5 karetních zpráv v měsíci zdarma, u ČSOB Exkluzivního konta se jedná o 10 transakčních a 10 karetních zpráv v měsíci zdarma.

Jiná změna v položce „Čtvrtý a další příkaz ke snížení vkladu v kalendářním čtvrtletí z ČSOB Spořícího účtu s prémií (za odchozí položku)“ se týká nově zavedené služby v internetovém bankovnictví, poplatek je přitom stejný jako u ostatních technických způsobů (přepážka, sběrný box, telefon).

Tabulka: Změna sazebníku v ČSOB platná od 1. srpna 2010 (fyzické osoby)  

do 1.8.2010  od 1.8.2010
ČSOB Studentské konto Plus  
Cena konta s výpisy z účtu zasílanými měsíčně poštou  0 Kč 30 Kč
Debetní karty  
Platba kartou  zdarma zdarma, přidána poznámka, že o případném poplatku musí obchodník kupujícího předem informovat
Potvrzovací zprávy, ČSOB INFO 24  
Používání služby (SMS) 1,-/zprávu (1) 2,-/zprávu (1)
Bezhotovostní operace – tuzemský platební styk  
Čtvrtý a další příkaz ke snížení vkladu v kalendářním čtvrtletí z ČSOB Spořícího účtu s prémií (za odchozí položku) (ČSOB Internet Banking 24) X 50,- (v případě, že je služba zavedena)
Vklady v hotovosti  
Na účet kreditní karty  nezmíněno  zdarma
Vyhotovení smlouvy o vázáném účtu, vyhotovení smlouvy o úhradě kupní ceny  
Uzavření smlouvy 0,2 % ze spravované částky, min. 6 000,–, max. 30 000,–  0,2 % ze spravované částky, min. 6 000,–

(1) U ČSOB Aktivního konta je 5 transakčních a 5 karetních zpráv v měsíci zdarma, u ČSOB Exkluzivního konta se jedná o 10 transakčních a 10 karetních zpráv v měsíci zdarma  
  
Nově je v sazebníku zmíněna možnost uložit peníze v hotovosti na účet kreditní karty. Oproti uložení hotovosti na běžný účet za 9 korun to zní o něco lépe. Jde ovšem o službu, která asi nebude moc využívaná (kromě lidí, kteří po chodbách státních institucí nosí obálky s hotovými penězi).


Poslední změnou je vyhotovení smlouvy o vázaném účtu či o úhradě kupní ceny


Poplatek za uzavření smlouvy 0,2 procenta ze spravované částky, minimálně 6000 korun, zůstává. Od 1. srpna ale banka ruší horní hranici poplatku (30 tisíc korun). Vázaný účet (také zvaný jistotní účet) je „fígl“, který se používá při nákupu drahého zboží typu nemovitost. Peníze se uloží na účet a tam jsou „vázány“ do do doby splnění podmínek dohodnutých s druhou smluvní stranou - tedy například do doby převodu vlastnictví v katastru. Jinak řečeno, jde o sofistikované „pěkně z ručky do ručky“. Smlouvu uzavírá kupující, prodávající a banka. U České spořitelny mají v nabídce Jitotní běžný účet, pod hranicí 12,5 milionu kupní ceny je poplatek 0,2 procenta, minimálně 4000 korun, maximum není stanoveno. U Komerční banky bychom našli poplatek za uzavření Dohody o správě kupní ceny ve výši 0,1 % ze spravované částky, minimálně 4000 korun, maximum není stanoveno. Dá se tedy říci, že v tomto bodě se ČSOB dostala na stejnou úroveň jako jiné banky (řada jich ovšem ceny neuvádí a stanovuje je „individuálně“).

Autor článku

Lukáš Tomek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ