Mírné oživení hypotečního trhu

30.07.2010 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Český hypoteční trh podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj v druhém čtvrtletí 2010 dosáhl objemu 22,51 mld. Kč, což představuje meziroční zvýšení o 2,2 %.

„Zdá se, že se hypotéky vrátily zpět k růstu. To je dobrá zpráva pro všechny subjekty na poli hypoték a bydlení,“ komentuje vývoj generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Podle Jana Sadila také celý letošní rok jasně potvrdil rozložení sil mezi jednotlivými hráči na trhu. Hypoteční banka, specialista na poskytování hypotečních úvěrů, potvrdila svoji pozici jedničky. Kromě toho, že je již delší dobu jednoznačným leaderem v nově poskytnutých hypotečních úvěrech, drží také ve svých aktivech největší celkový objem nesplacených jistin hypotečních úvěrů pro fyzické osoby. Na konci první poloviny roku 2010 měla v aktivech úvěry pro fyzické osoby v hodnotě téměř 130,4 mld. Kč, což je podle dat z Ministerstva pro místní rozvoj nejvyšší suma.

„Hypoteční banka již více než dva roky poskytuje hypotéky na bydlení největšímu počtu lidí v ČR. Náš úspěch je založen kromě jiného na faktu, že jsme stabilní specializovanou bankou, která nabízí své hypoteční úvěry nejen přímo, ale také prostřednictvím řady partnerů. Ukazuje se tedy, že výhodu v dobrých i špatných časech mají subjekty s dokonalým know-how a skvělým týmem,“ říká Jan Sadil, generální ředitel a předseda představenstva Hypoteční banky.

Ve struktuře a průměrné výši poskytovaných hypotečních úvěrů v prvním čtvrtletí roku 2010 k žádné zásadní změně nedošlo. Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru oproti prvnímu čtvrtletí vzrostla o zhruba 30 000 Kč na 1,688 mil. Kč. Při pohledu do portfolia Hypoteční banky, které lze s více než 30% podílem na trhu považovat za reprezentativní, zjistíme, že se proti prvnímu čtvrtletí mírně změnil poměr mezi počtem HU poskytnutých na výstavbu a na nákup nemovitostí. Zatímco v prvním čtvrtletí byl poměr téměř vyrovnaný 45 : 45, ve druhém čtvrtletí se přehoupl ve prospěch výstavby. Rodinný domek kupuje nebo staví 53 % klientů, byt kupuje 38 %.

Druhý kvartál tohoto roku také ukázal, jaké jsou preference klientů ohledně fixace úrokových sazeb. Mezi úvěry poskytnutými Hypoteční bankou v roce 2010 jasně dominují tří a pětileté fixace. Volí ji více než 90 % klientů Hypoteční banky. Tyto preference potvrdil i nedávný průzkum Hypoteční banky. Podle něj Češi nadále preferují při sjednávání hypoték fixní úrokové sazby před variabilními. Variabilní sazbu by si například zvolila jen tři procenta respondentů s vysokoškolským vzděláním. Napříč populací pak fixní sazby preferuje více než 80 procent oslovených.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy