Prázdniny na trzích pokračují a firemní výsledky zatím výrazně nezklamaly

30.07.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Týden patřil bankám, které se snažily dohnat ztráty z minulých období.

Poslední červencový týden se na světových trzích nesl plně v prázdninovém duchu, tedy za nižších objemů a nevýrazných pohybů, nicméně i tak bylo přítomných několik faktorů, které udávaly směr.

Nejdříve to byly firemní výsledky. Doposud se výsledková sezóna ukazuje v pozitivním světle – z 60% společností z indexu S&P500, které již své hospodářské výsledky za 2.čtvrtlrtí zveřejnily, jich 75% překonalo odhady analytiků. Optimismus trochu zastírá fakt, že po výsledcích přicházejí ve velké míře zhoršené výhledy na další období. V tomto týdnu přišly na řadu i velké evropské společnosti, které zpravidla příjemně překvapily a trochu zmírnily obavy té části investiční veřejnosti, která evropskou ekonomiku odepisovala. Dobrým znamením je, že mezi těmito společnosti byly ty citlivější na hospodářský cyklus, konkrétně VW, chemička BASF a Siemens. Ve Spojených státech potěšila investory logistická firma FedEx, která zvýšila odhad zisku do konce roku a naznačila tak, že se díky zotavující se ekonomice zvýšil objem převáženého zboží. Na druhou stranu, velké ocelárny zklamaly a vykázaly pokles zisků, nebo jako US Steel dokonce ztrátu.

Dalším určujícím faktorem byla situace v bankovnictví. Bankovní tituly, speciálně v Evropě, byly největšími hybateli trhu. I přes výhrady k průběhu zátěžových testů uklidnily trh výsledky, které ukázaly varovně prstem pouze na sedm bank, z toho u pěti se jedná o španělské místní spořitelny, tzv. cajas. Zároveň přišlo ujištění z Basilejského výboru pro bankovní regulaci, že připravovaná pravidla nebudou tak přísná a navíc se jejich implementace rozloží v čase. A když švýcarská UBS zveřejnila dobré čtvrtletní výsledky, v cestě vzhůru nestálo bankovním akciím už vůbec nic.

Rozporuplný obraz přinesla makroekonomická data. Ve Spojených státech přinášely ukazatele v týdnu většinou zklamání, zatímco v Evropě bylo překvapení častěji na pozitivní straně. Rozdíl je dobře vidět na spotřebitelské důvěře, která ve Spojených státech klesla na letošní minimum, v porovnání s Německem, kde ten samý ukazatel dosáhl dvouletého maxima. Důvodem je i nezaměstnanost, která v Německu klesla na 7,6% oproti americké, která se drží těsně pod 10%. Vypadá to, že je čím dál nižší pravděpodobnost příchodu druhého dna hospodářského poklesu, ale stejně u evropských ukazatelů bliká červené varovné znamení, protože v příštích měsících se začnou projevovat dopady úsporných opatření vedoucí k záchraně rozpočtů. Ve středu představil FED v Béžové knize, tedy v pravidelné zprávě o stavu jednotlivých regionů, data ukazující, že oživení pokračuje, ale pomalejším tempem. Jak špatně či dobře na tom největší světová ekonomika je mohou opět přesněji ukázat data v příštím týdnu, mezi kterými budou různé ukazatele aktivity, komentuje situaci na kapitálových trzích Marie Kolovratová, analytik Commerzbank.

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU