VZP chce zaplatit náklady za léčení po pracovním úrazu

04.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jak postupovat, pokud po nás chce VZP zaplatit náklady za léčení poškození zdraví při pracovním úrazu. K pracovnímu úrazu došlo zakopnutím postiženého a domníváme se, že nedošlo k porušení bezpečnosti práce.

Zdravotní pojišťovna může zaměstnavateli vyměřit pokutu buď podle § 44 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů nebo přirážku k pojistnému podle § 45 téhož zákona. První případ se vás asi netýká – to jsou případy nesplnění oznamovací povinnosti podle § 10 zákona č. 48/1997 Sb., tam pak může příslušná zdravotní pojišťovna uložit pojištěnci pokutu až do výše 10 000 Kč a zaměstnavateli až do výše 200 000 Kč.

Praxe a vás konkrétně se týká § 45 zákona č. 48/1997 Sb. – podle něj platí „Příslušná zdravotní pojišťovna může vyměřit přirážku k pojistnému zaměstnavateli, u něhož došlo v uplynulém kalendářním roce k opakovanému výskytu pracovních úrazů nebo nemocí z povolání ze stejných příčin a v důsledku toho i ke zvýšení nákladů na zdravotní péči, s výjimkou těch pracovních úrazů nebo nemocí z povolání, jejichž příčina je nezjištěna nebo k nimž došlo ohrožením zvířaty nebo přírodními živly anebo v důsledku protiprávního jednání třetích osob. Příslušná zdravotní pojišťovna vyměří zaměstnavateli podle odstavce 1 přirážku k pojistnému až do výše 5 % z podílu na jím hrazeném pojistném všech zaměstnanců.“.

Z toho vyplývá, že když pojišťovna zjistila, že došlo k dalšímu úrazu ze stejných příčin, pak vám může přirážku vyměřit. Můžete ale do 15 dnů podat žádost o odstranění tvrdosti zákona např. z důvodu, že je to poprvé a že zaměstnavatel nic nezanedbal v oblasti BOZP, že se skutečně jednalo o selhání lidského jedince. Celé řízení probíhá ve správním řízení, takže máte právo se proti rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny odvolat, musíte však tak učinit ve lhůtě.

Zpráva převzata z www.bozpinfo.cz.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT