EK: Produkce obilovin v EU letos bude blízko pětiletého průměru

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. srpna (ČTK) - Produkce obilovin v Evropské unii by se měla v letošním roce pohybovat v blízkosti průměru za uplynulých pět let navzdory nepříznivému počasí v některých členských zemích. Vyplývá to podle agentury Reuters z prognózy Evropské komise.

Prognóza předpokládá, že výnos na jeden hektar letos v EU u obilovin dosáhne 5,1 tuny. Mírně tak stoupne oproti loňskému roku a o zhruba pět procent překoná pětiletý průměr. Celková plocha použitá v unii k pěstování obilovin by však letos měla meziročně klesnout o tři procenta.

"Vliv špatného počasí na úrodu v některých oblastech EU bude kompenzován v jiných oblastech," uvedla komise. Nepříznivé počasí v některých evropských zemích nyní společně s mimořádným suchem v Rusku tlačí vzhůru ceny obilí na světových trzích.

Evropa letos zažila krutou zimu, po které v některých zemích následovala sucha. Další země, včetně České republiky a Slovenska, zase byly zasaženy záplavami. Ve Španělsku a Itálii však bylo počasí příznivé, napsala agentura Reuters.

Ceny pšenice v Evropě se od konce června zvýšily téměř o polovinu. Rostoucí ceny obilí by podle představitelů potravinářských podniků i analytiků mohly vést ke zdražení široké škály potravinářských produktů od drůbežího masa po pivo.

Rusko tento týden podle internetových stránek agentury RIA Novosti snížilo odhad své letošní sklizně obilí poté, co mimořádné sucho spolu s rozsáhlými požáry zničilo úrodu na více než deseti milionech hektarů. Neplánuje však opatření k omezení exportu obilí.

V Česku podle úterních údajů ministerstva zemědělství žňové práce nabírají zpoždění kvůli deštivému počasí. Farmáři dosud sklidili 16 procent ploch obilovin proti více než třetině ve srovnatelném období loňského roku. Agrární komora odhaduje letošní sklizeň obilí včetně kukuřice na 7,3 milionu tun, o 500.000 tun méně než v loňském nadprůměrném roce.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK