Konec pokoutních peněžních operací

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Zákon o bankách nastoluje přísnější režim do činnosti peněžních ústavů

Zákon o bankách nastoluje p

řísnější režim do činnosti peněžních ústavů.

V pořadí už dvanáctá a rozsáhlá novela zákona o bankách v SR vstoupila v říjnu v platnost. Zpřísní nejen bankovní podnikání, ale i činnost nebankovních institucí. Kromě jiného zlevňuje hypoteční úvěry o státní příspěvek.

Novela z

ákona o bankách č. 21/1992 Sb. rozšiřuje rozsah činností, které mohou banky vykonávat. Jde o zprostředkování škály pojistných produktů, které se rychle rozvíjejí i ve světě. Kromě toho chce ochránit občany před aktivitami nebankovních subjektů, které se především přijímáním vkladů snaží suplovat činnost bank. Novela jim nyní zakazuje zveřejňovat výzvy na získávání peněz od občanů na poskytování úvěrů a půjček.

Podle zákona o ochraně vkladů jsou v bankách chráněny jen vklady fyzických osob, které při uložení peněžních prostředků uvedly jméno, příjmení, rodné číslo a adresu. Smluvní vztah musí být uzavřen přímo a ne prostřednictvím třetí osoby vycházeje z domněnky, že jde o společný vklad fyzických osob.

Tak například vklady občanů vložené do ambiciózního banskobystrického sdružení "Vaše vlna privatizace" budou ovlivněny především skutečností, že nejsou chráněny.

Prostředky občanů, které soustřeďuje právnická osoba na účtu v bance nejsou společným vkladem fyzických osob, ale vkladem právnické osoby, na kterou se zákon na ochranu vkladů nevztahuje. V případě neschopnosti banky vyplácet vklady fond vyplatí náhradu ze všech vkladů v dané bance, nejvíce však do 30 násobku průměrné měsíční mzdy, kterou zjišťuje statistický úřad SR.

Novela dává mnohé pravomoci ban

kovnímu dohledu NBS. Dosud mohly řídící orgány bank měnit na valných shromážděních stanovy bez souhlasu NBS, což je nyní vyloučeno. Banky musí předkládat bankovnímu dohledu hlášení o výsledcích kontroly vlastního vnitřního auditu, čímž získají orgány bankovního dohledu údaje o nedostatcích, které jejich vlastní auditoři přehlédli. V případě, že vykázaná ztráta banky přesahuje 10 procent základního jmění, bude NBS moci přikázat zúčtovat ztrátu se základním jměním banky, a to i bez souhlasu akcionářů. Novou povinností Střediska cenných papírů se stane předkládání informací NBS o akcionářích a jejich struktuře. Posílené pravomoci NBS mají napomoci k tomu, aby nedostatky bank mohly být řešeny ještě před zavedením nucené správy. V současnosti jsou pod bankovním dohledem dva komerční peněžní ústavy - IRB, Bratislava a Průmyslová banka, Košice.

Zavedením státního šestiprocentního příspěvku na úroky novela zákona o bankách zlepšuje i podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů občanům.

Zdroj: HN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka