iHNed: Náměstkem pro energetiku na MPO bude Josef Fiřt z ERÚ

08.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Novým náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro energetiku se má stát dosavadní šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt (62). Fiřt nahradí současného náměstka Tomáše Hünera. Uvedl to dnes server iHNed.cz, ministr Martin Kocourek informaci nepotvrdil.

"Nejdřív řeším záležitosti na úřadě. Žádné personální otázky nebudu komentovat pro média," cituje server ministra. O žádných změnách prý není informován ani Hüner. Pokud se Fiřt funkce ujme, vrátí se na ministerstvo, kde působil v letech 2001 až 2004 jako vrchní ředitel energetické sekce.

Jak připomněl server, angažmá šéfa ERÚ na ministerstvu souvisí mimo jiné s personálním obsazením dozorčí rady energetické společnosti ČEZ. Podle původní koaliční dohody měl právě Kocourkův náměstek pro energetiku zasednout v dozorčí radě státem ovládané firmy.

Fiřt však v dozorčí radě zasednou nemůže, neboť musí po odchodu z ERÚ dodržet roční lhůtu, po kterou nesmí zasedat ve statutárních orgánech energetických společností.

Dozorčí rada ČEZ se sejde ve čtvrtek 12. srpna, aby doplnila tři uvolněná místa. Šéfem dozorčí rady se stane šéf premiérových poradců Martin Říman, další místo v radě obsadí bývalý ministr financí Eduard Janota, který je poradcem současného ministra financí Miroslava Kalouska.

"Podle nové dohody má třetí volné místo v dozorčí radě ČEZ obsadit člověk, na němž se dohodne premiér Petr Nečas s ministrem financí Miroslavem Kalouskem," napsal iHNed. Dohoda se však podle něj do čtvrtka nestihne.

sin dp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK