Co dělat, když nemám dost peněz?

23.12.2002 | , Finance.cz
BANKOVNICTVÍ


Potřebujete si koupit novu pračku, ledničku, elektroniku.... a nemáte na to? Nakupovat se dá i bez peněz. Nestyďte se půjčit si je. Zde se dozvíte, jaké máte možnosti.

Je zrovna před výplatou, peněz málo a lednička se právě teď rozhodla, že přestane sloužit. Nezbývá než koupit novou. Ale kde na to vzít? Možností je spousta:

  • Kontokorent - i když máte na svém běžném účtu nulu, můžete si z něj peníze půjčit a čerpat do mínusu. Je to rozhodně nejrychlejší řešení aktuální finanční krize. Úrok se počítá z čerpané částky až do doby, než ji splatíte. Potom můžete úvěr znovu čerpat. Ale pozor, úvěr můžete čerpat pouze do stanoveného limitu. Pokud hranici překročíte, platíte vysoké penále.
  • Kreditní karta - od klasické platební karty se liší tím, že z ní můžete čerpat úvěr až do výše stanoveného limitu. S každou zaplacenou splátkou úvěru se vám úvěrový limit automaticky obnovuje. Výše úvěru většinou závisí na výši vašeho platu. Všechny banky si však za vydání kreditní karty a její správu účtují poplatky.
  • Úvěrová karta - Čerpání se provádí buď najednou, nebo po částech. Úrok za poskytnutý úvěr se většinou počítá pouze z vyčerpané částky, nikoli z celého úvěrového rámce. Každou splátkou se snižuje úvěrová jistina a tím i základ pro výpočet úroků. Zároveň se obnovuje i výše disponibilní částky pro další nákupy. To tedy znamená, že každý měsíc se úrok vypočítává z jiné částky. Většinou nejsou použitelné v bankomatu a síť obchodů, které je přijímají, je podstatně menší.
  • Splátkový prodej - je to velice oblíbený způsob pořízení zboží. Jeho nespornou výhodou je, že vyřízení trvá jen několik minut a většinou probíhá přímo u prodejce. Zboží je ihned vaším majetkem a úvěr je jím pouze zajištěn. Pokud chcete nakupovat a splátky, musíte mít s sebou požadované doklady. Jinak byste do obchodu chodili zbytečně. Prodejce většinou vyžaduje zaplatit alespoň zálohu (od 10 %) a zbytek pak splácíte v pravidelných splátkách. Při reklamních akcích můžete získat půjčku i bez úrokového navýšení.
  • Spotřebitelský úvěr - banky poskytují jak neúčelové (peníze můžete použít libovolně), tak i účelové úvěry (na nákup konkrétní věci, musíte bance doložit použití úvěru). Jejich poskytování je však pomalejší a k vyřízení budete muset bance předložit stanovené doklady. Při vyšších částkách úvěru budete zřejmě potřebovat také zajištění - např. třetí osobou, zástavní právo k nemovitostem apod. 
  • Leasing - jeho podstatou je nájem pořízené věci. Předmět je po celou dobu trvání leasingové smlouvy majetkem leasingové společnosti. Nájemce má omezena užívací práva, protože předmět není jeho majetkem až do skončení smlouvy. Pořízení na leasing však bývá dražší než na úvěr či za hotové. V leasingových splátkách totiž zaplatíte finanční službu a zisk leasingové společnosti.

Co budete potřebovat?

Obecně lze říci, že většinou  budete potřebovat hlavně tyto doklady: občanský průkaz, další průkaz totožnosti (např. pas či řidičský průkaz), doklad na ověření adresy (např. vyúčtování telefonu nebo SIPO).
U půjček při vyšších částkách mohou společnosti vyžadovat dále: prokázat trvalý zdroj příjmu, např. pracovní poměr, podnikatelský příjem nebo důchod (jako zaměstnanec nesmíte být ve zkušební ani ve výpovědní lhůtě) a případně i jiné doklady.

Potom už si můžete vysněnou pračku, ledničku či mikrovlnku koupit. Ale nezapomeňte ji pravidelně po určitou dobu splácet. Jinak o ni přijdete, a možná nejen o ni.

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BANKOVNICTVÍ