Stačí malá nepozornost...

27.12.2002 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Dárečky jsou rozdány. První část zimních svátků je za námi. Teď už jen v pohodě přežít i oslavu Nového roku. Ne všem se ovšem podaří prožít svátky v klidu a pohodě. Stačí malá nepozornost, otevřené okno a klid je pryč…

Ano i to se může stát, jedna jiskřička z prskavky nebo rachejtle, která přilétla odkudsi pootevřeným oknem a v tu ránu je po klidu. Abyste nezůstali v případě zničení nebo poškození obydlí úplně bez  prostředků, je dobré mít uzavřeno pojištění, v tomto případě pojištění domácnosti a nemovitosti.


Pojištění domácnosti se vztahuje na věcné škody na věcech, které jsou součástí bytu, např. nábytek, elektronika, cennosti, audiovizuální technika.  Pojištění nemovitostí se naproti tomu vztahuje pouze na pojištěnou stavbu, nikoli tedy na věci, které tato stavba uvnitř obsahuje. Obě pojištění se potom vztahují na riziko živelné zkázy (požár, výbuch, pád stromu…) a také na riziko odcizení.

Stejně jako při každé jiné události je třeba i zde dodržet určitá pravidla, abyste získali od pojišťovny pojistné plnění.

  • V případě hrozícího ohrožení zdraví odejděte do bezpečí. Pokud se vám nepodařilo zachránit smlouvy, pojišťovny je podle jména a rodného čísla dohledají.
  • Snažte se postupovat tak, aby se  rozsah škod nezvyšoval.
  • Je-li to možné pořiďte o všech škodách fotodokumentaci.
  • Poškozené a zničené věci uschovejte pro prohlídku likvidátora.
  • Pořiďte seznam všech zničených a poškozených věcí a máte-li, připojte doklady o nákupu těchto věcí.

Pojistnou událost je třeba pojišťovně nahlásit co nejdříve po jejím vzniku. K tomu slouží formulář "Oznámení škodní události", který získáte na pobočkách pojišťovny případně na jejich internetových stránkách. Vyplněný formulář je třeba osobně nebo poštou doručit pojišťovně.  Někdy je možné podat oznámení  přímo přes internet.
Při hlášení pojistné události je třeba pojišťovně sdělit především jméno a adresu pojištěné osoby, čísla pojistných smluv, místo a datum vzniku pojistné události a seznam poškozených a zničených věcí s případnou fotodokumentací.

Na základě ohlášení  pojistné události vyšle pojišťovna likvidátora, který zjistí výši škody a podle toho pojišťovna vyplatí plnění jako náhradu škody.

Někdy ani pojistka nestačí
Mít pojistnou smlouvu ještě neznamená být dobře pojištěn. Pojištění se většinou nevztahuje na  škody způsobené úmyslně nebo hrubou nedbalostí pojištěného nebo osoby žijící s ním ve společné domácnosti a také na škody způsobené cizí osobou na podnět pojištěného. V pojistných podmínkách jsou vyjmenována rizika, na která se lze pojistit. Jednotlivá rizika (požár, výbuch, pád stromu..) jsou potom v těchto podmínkách blíže specifikována, respektive jsou uvedeny případy, na které se nevztahují. Tyto definice a výjimky nejdete ve všeobecných pojistných podmínkách a smluvních ujednáních. A pozor, jednotlivé definice rizik se mohou u jednotlivých pojišťoven lišit. Proto věnujte dostatek času obeznámení se s podmínkami než pojistnou smlouvu uzavřete. Po pojistné události bude již  pozdě.

Stejně jako neznáte obsah vánočních dárků pod stromečkem dokud je neotevřete, nevíte ani co Vám osud nadělí . Proto je dobré mít v záloze alespoň malou pojistku.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ