MOL vykázal za druhé čtvrtletí čistou ztrátu 43,2 miliardy HUF

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. srpna (ČTK) - Maďarský petrochemický a plynárenský koncern MOL vykázal za druhé čtvrtletí čistou ztrátu 43,2 miliardy forintů (zhruba 3,84 miliardy Kč). Způsobily ji ztráty z devizových kurzů u dlužních a daňových nákladů. Provozní výsledek podniku se ale zlepšil, uvádí jeho dnešní zpráva.

Ve druhém čtvrtletí minulého roku měl MOL čistý zisk 178,5 miliardy forintů, odrazil se v něm ale výrazný finanční profit z dluhopisů. V prvním čtvrtletí letošního roku vydělal MOL v čistém 19 miliard forintů.

Čistá ztráta MOL za letošní druhé čtvrtletí byla mírně horší, než se očekávalo. Analytici ji podle portálu www.portfolio.hu v průměru odhadovali na 42,6 miliardy forintů. MOL podniká i na českém trhu s pohonnými hmotami prostřednictvím slovenské dceřiné společnosti Slovnaft.

Provozní zisk společnosti bez mimořádných položek vzrostl o 60 procent na 95,4 miliardy forintů proti prvnímu čtvrtletí. Meziročně se tento výsledek zdvojnásobil. Čistý výsledek ale ovlivnila ztráta 75,8 miliardy forintů kvůli devizovým kurzům a vyšší daně (24,7 miliardy HUF).

MOL si navíc musel dát stranou rezervu 35,8 miliardy forintů kvůli rozhodnutí Evropské komise, která podniku nařídila vrátit vládě státní pomoc. MOL ve zprávě uvedl, že musel tuto rezervu zaúčtovat, přestože se proti rozhodnutí komise odvolá, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK