Carlsberg ve druhém čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 16 procent

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 17. srpna (ČTK) - Dánský pivovar Carlsberg ve druhém čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 16 procent a překonal jím očekávání ekonomů. Díky vývoji situace na ruském trhu a příznivému rublovému kurzu podnik také zlepšil celoroční výhled.

Provozní zisk ve čtvrtletí stoupl na 4,25 miliardy dánských korun (zhruba 14,2 miliardy Kč). Ve stejném období minulého roku vykázala čtvrtá největší pivovarnická skupina na světě zisk 3,66 miliardy DKK. Analytici nyní očekávali nepatrný nárůst na 3,68 miliardy DKK. Provozní výsledek za celý letošní rok odhaduje Carlsberg na deset miliard DKK.

Rusko, které představuje pro Carlsberg největší odbytiště, zvýšilo na začátku roku spotřební daň z piva trojnásobně kvůli boji s alkoholismem. Carlsberg uvedl, že mu v Rusku za první pololetí klesl prodej kvůli vyšší dani o devět procent. Ve druhém čtvrtletí ale pivovar zvýšil v Rusku svůj tržní podíl na 40,1 procenta z 39,1 procenta za první čtvrtletí.

Nyní Carlsberg předpokládá, že jeho letošní pokles ruského odbytu nebude ani deset procent, zatímco v předchozí předpovědi uváděl, že to budou dvojciferná procenta. K lepší předpovědi firmu přiměla příznivější situace v ruské ekonomice a růst spotřebitelské nálady, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK