Ruzyni v pololetí mírně ubyli pasažéři kvůli dubnové uzavírce

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Letiště Praha Ruzyně odbavilo od ledna do června 5,121.000 cestujících, což představuje meziroční pokles o 0,26 procenta. Letiště statistiku zveřejnilo na svých internetových stránkách. Ačkoliv po většinu prvního pololetí pasažéři přibývali, za konečnou stagnací stojí dubnový sedmnáctiprocentní propad. Ten způsobila uzavírka letového prostoru nad Evropou kvůli popílku z islandské sopky.

Výrazný úbytek zaznamenalo letiště u nepravidelných letů, kterých v pololetí využilo 486.000 cestujících, o 7,4 procenta meziročně méně. Právě charterové létání výrazně postihla dubnová uzávěra, neboť lidé následně opustili své plány na leteckou dovolenou. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se letos prodává o deset až 15 procent leteckých zájezdů méně než loni.

Na pravidelných linkách letiště za pololetí napočítalo 4,6 milionu cestujících, což je o 0,6 procenta více než před rokem. Zatímco u mezinárodních letů evidují ruzynští statistici stagnaci, počet pasažérů na vnitrostátních linkách se snížil o 15 procent. Vnitrostátních letů využilo od ledna do června 56.500 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK