Aegon vrátí Nizozemsku podporu dvou miliard eur z finanční krize

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 17. srpna (ČTK) - Nizozemská pojišťovna Aegon se dohodla s evropskými regulátory a vrátí nizozemské vládě dvě miliardy eur (téměř 50 miliard Kč), které získala jako státní podporu za finanční krize v roce 2008. Aegon dnes uvedl, že peníze splatí do konce příštího roku, jak mu to dovolí podmínky na finančním trhu. Tento měsíc odešle již 500 milionů.

Aegon se v dohodě s Bruselem zavázal, že dokud peníze státu nevrátí, nebude nadále vyplácet dividendy a nebude usilovat ani o žádnou akvizici. K tomu ale Aegon vyplatí státu navíc 800 milionů eur místo jedné miliardy, kterou požadovala původní dohoda.

Finanční trh zprávu přijal příznivě a akcie pojišťovny posílily na burze v Amsterodamu o čtyři procenta na 4,49 eura. Analytici dodávají, že zpráva zbavila investory nejistoty kolem ústupků, které bude muset Aegon vůči evropským regulátorům udělat.

Generální ředitel Aegonu Alex Wynaendts v konferenčním hovoru uvedl, že podnik bude splátky financovat z vlastní hotovosti, prodejem aktiv a emisí nových cenných papírů. "V tuto chvíli nemůžeme vyloučit žádnou variantu," dodal.

Aegon má v plánu prodat americkou zajišťovnu Transamerica, v níž má dvoutřetinový podíl. Divize má účetní hodnotu 1,6 miliardy eur.

Minulý týden Aegon oznámil, že ve druhém čtvrtletí vytvořil čistý zisk 413 milionů eur. Před rokem vykázal za stejné období ztrátu 161 milionů eur, napsala agentura AP.

Aegon má pobočku také v Česku, kromě pojišťovny nabízí také penzijní fond. Aegon ČR loni vykázal objem předepsaného pojistného 671 milionů korun. Penzijní fond má kolem 100.000 aktivních klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK