Důvěra analytiků v německou ekonomiku se prudce zhoršila

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 17. srpna (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc nečekaně výrazně zhoršila. Pozorně sledovaný index mannheimského institutu ZEW klesl na 14 bodů z červencových 21,2 bodu a ocitl se nejníže od loňského srpna. Naopak indikátor hodnocení současné situace zaznamenal rekordní nárůst, sdělil dnes ústav.

Index důvěry ZEW klesá již čtvrtý měsíc po sobě, zejména pod vlivem dluhové krize eurozóny. Analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru jen nepatrný pokles na 21 bodů. Minulý měsíc se index ZEW propadl pod svůj historický průměr 27,4 bodu.

Opačně však vyzněl výsledek odděleného indexu hodnocení současné ekonomické situace, který vzrostl na 44,3 z červencových 14,6 bodu a překonal všechny odhady. ZEW uvedl, že to byl nejprudší nárůst v historii tohoto ukazatele.

Podle údajů z minulého týdne německá ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zrychlila růst a dosáhla nejrychlejší expanze za 23 let. Ekonom ZEW Peter Westerheide uvedl, že pokles ekonomické aktivity se nečeká a celková nálada investorů je stále pozitivní.

Podle analytiků však zhoršená očekávání naznačují, že silný růst druhého čtvrtletí zřejmě pokračovat nebude. "Index ZEW nyní signalizuje zpomalení růstu HDP v celoročním přepočtu ze 3,7 procenta na zřejmě okolo 1,5 procenta," řekla Jennifer McKeownová z firmy Capital Economics. Upozornila však, že index ZEW nebýval v minulosti příliš spolehlivým indikátorem.

Index ZEW ukazuje ekonomická očekávání pro příštích zhruba šest měsíců. Poslední průzkum byl veden u 287 respondentů mezi 26. červencem a 16. srpnem.

hp dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK