Ukrajina kvůli špatné úrodě výrazně omezí vývoz obilí

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 17. srpna (ČTK) - Ukrajina hodlá kvůli špatné úrodě výrazně omezit vývoz obilí v této sezoně. Ministr zemědělství Mykola Prysjažňuk navrhuje snížit exportní kvótu pro ječmen a pšenici do konce roku na 2,5 milionu tun. Jeho ministerstvo podle agentury Interfax sdělilo, že vláda o této věci rozhodne ve středu.

Informované zdroje agentuře Reuters předtím sdělily, že Kyjev omezí export pšenice a ječmene do konce roku na 2,5 milionu tun a ve zbytku sezony od ledna do konce června povolí vyvézt dalších 2,5 milionu tun. V sezoně 2009/2010 Ukrajina vyvezla 9,3 milionu tun pšenice a 6,2 milionu tun ječmene a minulý měsíc exportovala přes 200.000 tun pšenice a víc než 400.000 ječmene.

Ukrajina je největším světovým vývozcem ječmene a šestým největším exportérem pšenice. Obavy z neúrody v oblasti kolem Černého moře v důsledku mrazivé zimy a horkého léta přispěly v posledních týdnech k nárůstu světových cen pšenice na téměř dvouletá maxima.

Region zahrnuje tři z deseti největších světových vývozců pšenice a nejvýznamnějším z nich je Rusko, které letos postihlo nejhorší sucho za více než století. Poslední odhady mluví o propadu ruské produkce obilí o 40 procent z loňských 97 milionů tun. Ruská vláda na to tento měsíc reagovala prvním zákazem exportu obilí po 11 letech, prozatím do konce roku. V říjnu po výsledcích sklizně rozhodne definitivně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK