Zemědělcům v Libereckém kraji způsobila voda škody za 106 mil. Kč

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 17. srpna (ČTK) - Zemědělci v Libereckém kraji zmírnili odhady škod po srpnových záplavách a přívalových deštích. Podle ministerstva zemědělství dosáhly 106 milionů korun. Původní odhady byly třikrát vyšší. Vyčísleny zatím nebyly škody na mechanizaci, není totiž jasné, zda se ji podaří opravit, řekl dnes ČTK ředitel krajské agentury ministerstva zemědělství Martin Mrázek.

Největší škody jsou na orné půdě, které zemědělci vyčíslili na 60 milionů korun. "Jen 1,5 procenta skutečně poškodily povodně, za zbytek jsou zodpovědné přívalové deště," řekl Mrázek. Podle něj se musí odepsat úroda z 1843 hektarů polí. Záplavy se navíc zřejmě promítnou i do příštího roku, protože některá pole nebude možné včas osít ozimými plodinami. Poškozeno je také zhruba 350 hektarů luk a pastvin. O život přišlo 713 zvířat, většinu z nich tvoří krůty zemědělského družstva v Brništi na Českolipsku.

Nepříznivé počasí podle Mrázka poznamenalo i sklizeň v regionech, které povodně nezasáhly. Pole jsou rozmočená, nelze do nich vjet, obilí je polehlé a výrazně se zhoršuje jeho kvalita. Sklizeno je zatím zhruba 13 procent obilovin, zcela sklidit se podařilo jen ozimé ječmeny. Zbývá sklidit ještě čtvrtinu ploch s řepkou, přívalové deště už ji ale na některých místech vymlátily přímo na poli, a tak tam není co sklízet.

Liberecký kraj není zemědělskou produkční oblastí. Zemědělská půda tvoří sotva třetinu ze 316.000 hektarů ploch. Výměry osévané zemědělskými plodinami se navíc rok od roku zmenšují. Letos pěstitelé oseli necelých 38.000 hektarů, loni byly výměry zhruba o 1000 hektarů větší. Podle červencových odhadů pěstitelé čekají, že sklidí zhruba 98.835 tun obilí a 18.074 tun řepky. Za posledních sedm let byla horší úroda jen v roce 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK