Americký prodejce Home Depot zvýšil čtvrtletní zisk o devět pct

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Největší světový řetězec obchodů s potřebami pro dům a zahradu Home Depot z USA zvýšil čtvrtletní zisk o devět procent na 1,2 miliardy dolarů z 1,1 miliardy před rokem. Ve výsledku, který mírně překonal odhady, se projevila kontrola nákladů, uvedl dnes podnik. Tržby ale nenaplnily očekávání Wall Street, protože spotřebitelé za slábnoucího růstu americké ekonomiky nechtějí příliš utrácet.

Zisk Home Depot na akcii stoupl ze 66 na 72 centů, zatímco analytici odhadovali výsledek o jeden cent nižší. Tržby podniku vzrostly o 1,8 procenta na 19,41 miliardy dolarů, analytici přitom očekávali 19,59 miliardy. Smíšený výsledek přiměl firmu zvýšit ziskový výhled na celý letošní rok a snížit odhad růstu tržeb.

Rival Lowe's oznámil v pondělí zisk, který byl proti odhadům nižší. Firma ale ponechala celoroční odhad stejný, protože počítá s nárůstem poptávky.

Podobně jako ostatní maloobchody drží i Home Depot náklady pod kontrolou, aby se vyrovnal s dopadem slabších tržeb. Podnik těží ze své strategie pomalé expanze, ze změn v dodavatelském řetězci a z lednové redukce stavu zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK