Výrobní ceny v USA poprvé za čtyři měsíce vzrostly

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. srpna (ČTK) - Výrobní ceny ve Spojených státech se v červenci poprvé za čtyři měsíce zvýšily. Důvodem byl hlavně růst cen potravin a spotřebního zboží. Meziměsíčně byly ceny vyšší o 0,2 procenta, zatímco v červnu klesly o 0,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Meziročně výrobní inflace zrychlila na 4,2 procenta z předchozích 2,8 procenta. Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků.

Analytici upozorňují, že zvýšení cen výrobců bylo slabé a ekonomika se tak zatím nemusí bát výrazného zrychlení růstu cen. Výrobní ceny jsou indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, protože jejich změny se obvykle časem projeví také v obchodech.

Jádrový index výrobních cen, který nezahrnuje kolísavé ceny potravin a energie, se proti předchozímu měsíci zvýšil o 0,3 procenta a růst zaznamenal již devátý měsíc za sebou. Meziroční jádrová inflace činila 1,5 procenta.

Ceny potravin v červenci stouply o 0,7 procenta. V červnu naopak potraviny zlevnily o 2,2 procenta. Ceny energií však klesly o 0,9 procenta a snížily se již čtvrtý měsíc za sebou, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK