Slovensko navrhlo na 2011 snížit výdaje státu o 8,9 procenta

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. srpna (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí navrhlo pro příští rok snížit výdaje státu o 8,9 procenta na 14,83 miliardy eur (368 miliard Kč). Šetřit má většina úřadů a ministerstev. Vyplývá to ze zveřejněného materiálu ministerstva. Úspory státu mají v roce 2011 tvořit větší část ozdravného balíku nové vlády, která chce v době svého působení zlepšit kondici veřejných financí.

Největší škrty zřejmě čekají ministerstva hospodářství a výstavby, dopravy a zemědělství, dále Kancelář Národní rady a statistický úřad. S mírným růstem zdrojů naopak může počítat ministerstvo práce a sociálních věcí. Výrazně přidáno dostanou ministerstva kultury a životního prostřední.

V absolutním vyjádření by měly výdaje státních úřadů příští rok klesnout o 1,45 miliardy eur. Ministerstvo financí již dříve oznámilo, že hodnota ozdravného balíku má v roce 2011 činit zhruba 1,7 miliardy eur, což představuje 2,5 procenta výkonu ekonomiky. Menší část z něj mají tvořit vyšší příjmy, kterých chce vláda dosáhnout rozsáhlými změnami v daňovém a odvodovém systému. Zrušit by se měly mnohé výjimky a zvýhodnění ze zdanění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK