Výstavba domů v USA v červenci zaostala za očekáváním

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. srpna (ČTK) - Nově zahájená výstavba domů ve Spojených státech v červenci meziměsíčně stoupla o 1,7 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Nárůst však zaostal za očekáváním analytiků. Počet nových stavebních povolení, který je považován za dobrý ukazatel budoucí stavební aktivity, navíc klesl na více než roční minimum a počet dokončených domů se propadl o rekordních 32,8 procenta.

Stavební firmy v červenci položily v přepočtu na celý rok základy 546.000 obytných domů. Ekonomové přitom toto číslo odhadovali na 560.000. Ministerstvo navíc opravilo červnový pokles nově zahájené výstavby na 8,7 procenta z původně ohlášených pěti procent. V meziročním srovnání se výstavba v červenci propadla o sedm procent.

Počet nových stavebních povolení se v červenci meziměsíčně snížil o 3,1 procenta na ročně přepočtených 565.000, což představuje nejnižší úroveň od května 2009. Analytici počítali s mírnějším poklesem na 580.000, napsala agentura Reuters.

Americká Národní asociace stavitelů domů již v pondělí uvedla, že její index nálady stavitelů domů v srpnu klesl na 13 bodů, tedy nejníže od loňského března. Pokud je index pod hranicí 50 bodů, ukazuje to negativní náladu stavitelů. Nad 50bodovou hranicí se index naposledy nacházel v dubnu 2006.

Dřívější kolaps amerického trhu s bydlením vedl k hypoteční krizi. Ta postupně přerostla ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku způsobila recesi ve většině velkých ekonomik světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK