Srpnové povodně způsobily Lesům ČR škodu 350 mil. Kč

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 17. srpna (ČTK) - Povodně během prvních dvou srpnových víkendů způsobily na vodních tocích a dalším majetku ve správě státního podniku Lesy České republiky (LČR) škodu více než 350 milionů korun. Podnik největší škody zaznamenal na 61 vodních tocích, které se nacházejí na území čtyřech desítek obcí v Libereckém a Ústeckém kraji. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Podnik původně škody odhadoval na nejméně 200 milionů korun. Škodu mu způsobily už povodně, které zasáhly v květnu Moravu, a to zhruba 660 milionů korun.

V zasažených oblastech severních Čech vznikly podle LČR rozsáhlé strže a sesuvy, proto podnik už 9. srpna varoval obyvatele v postižených oblastech před vstupem do lesa, kde hrozí nebezpečí úrazu. Nejvíce škod vzniklo podle LČR v územích mezi Libercem a Frýdlantem, Jablonným v Podještědí a Chrastavou a také na Ústecku a Děčínsku.

V postižených oblastech pracují zaměstnanci podniku i těžká technika. "Naším hlavním cílem je zajistit bezpečnost osob a odstraňovat překážky, které brání odtoku vody v korytech. Tam, kde je to potřebné, nasazujeme těžkou techniku i na cestách, abychom nedostupná území a lokality mohli co nejdříve zpřístupnit," uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora. Lesníci také provedli mimořádnou technickou kontrolu stavu hrází malých vodních nádrží v lesích.

Těžké stroje podnik nasadil například v obcích Bílý Potok, Hejnice, Oldřichov v Hájích, Kunratice a dalších. "Technikou pomáháme i přímo povodní postiženým lidem při zabezpečení jejich podemletých obydlí. Lomovým kamenem také stabilizujeme nejponičenější místa v tocích i na komunikacích," dodal výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

Stejně jako při povodních letos v květnu Lesy ČR poskytnou všem obyvatelům, kteří v důsledku povodní přišli o své domy, dřevo na výstavbu rodinného domu nebo bytové jednotky za výrazně zvýhodněných finančních podmínek. "Generální ředitel již celkem 72 obcím postiženým povodní odeslal osobní dopisy s nabídkou výpomoci postiženým občanům a obcím," uvedl Boublík.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což představuje zhruba polovinu lesů v zemi. Pečuje také o téměř 20.000 kilometrů vodních toků. Povodně, které zasáhly letos Moravu, způsobily na majetku ve správě LČR škody za zhruba 660 milionů korun, nejvíce postižené byly vodní toky. Na těch lesníci vyčíslili škody na 513 milionů korun, další škody vznikly na cestách a dalším majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK