Firmy po povodních obnovují výrobu, Damino čeká na most

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec (Liberecko) 17. srpna (ČTK) - Firmy v Libereckém kraji, které před několika dny zasáhla blesková povodeň, začínají pomalu obnovovat výrobu. Největší problémy má frýdlantská textilka Damino, které voda nejen vyplavila haly, ale také strhla most přes Smědou a tím podnik odřízla od světa. Výroba se tam kompletně nerozjede dřív než v říjnu. Naproti tomu ostře sledovaný výrobce autodílů z Chrastavy Grupo Antolin Bohemia už na většině linek vyrábí, své obchody a výrobny otevírají také někteří drobnější podnikatelé, zjistila ČTK.

Textilka Damino je stále plná bláta a špíny, bezprostředně po povodni sahala vrstva až do výše jednoho metru. Poškozeno zůstalo veškeré zařízení, budova administrativy se všemi dokumenty, voda odnesla i dopravní techniku. Největším problémem je ale ztráta mostu přes Smědou, který byl jedinou příjezdovou cestou k podniku. "Provizorní most by měl stát co nejdříve. Dneska už tam jsou ty hlavní traverzy, průjezdný by mohl být ve čtvrtek. Umožnilo by mi to dostat do práce asi 70 lidí, protože potřebujeme zkompletovat některé zakázky," řekl dnes ČTK jednatel firmy Viktor Víšek.

S kompletním obnovením výroby to však bude složitější. Momentálně se v halách zejména uklízí. Dobrou zprávou je to, že konfekce by se prý mohla začít vyrábět začátkem příštího týdne. Ovšem tkalcovna začne fungovat nejdřív v říjnu a to pouze pokud se podaří nastartovat všechny stroje. "Škodu jsme již vyčíslili asi na 300 milionů korun. Od pojišťovny dostaneme asi desetinu," dodal Víšek.

Chrastavský výrobce autodílů Grupo Antolin Bohemia již výrobu z větší části znovu nastartoval. Přestože voda během předminulého víkendu dosahovala v závodě až půldruhého metru, podařilo se podstatnou část vyčistit a důležité linky znovu rozjet. "V podniku už je v porovnání s minulým týdnem absolutní klid. Vyrábí se naplno pro Škodu Auto a nabíhají i výrobní linky pro další firmy," řekl dnes ČTK šéf Asociace samostatných odborů v Libereckém kraji Milan Šubrt.

Ničivou sílu povodní pocítil také Miroslav Prošek, který ve Frýdlantu a Hejnicích provozuje řeznictví a uzenářství, výrobnu masa a také jatka. Zatímco hejnický obchod voda nezasáhla, ve Frýdlantu udeřila. "Problém byl především na výrobně, kde jsme měli velké ztráty, protože nešel proud. Spousta zboží tak skončila v kafilérce, škoda je zhruba 750.000 korun," podotkl Prošek.

Provoz se mu však podařilo obnovit již na konci minulého týdne, stejně tak je znovu otevřen obchod. "Ten povodeň zasáhla s plnou parádou, ale podařilo se nám jej uklidit také už minulý týden. Jatka se nám naštěstí podařilo uchránit, postavili jsme okolo nich takovou provizorní bariéru, která vodu udržela," dodal Prošek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK