Ceny ropy stouply kvůli růstu akcií a poklesu dolaru

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. srpna (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply po předchozích pěti poklesech za sebou. Vzhůru je tlačily silnější akciové trhy a slabší kurz amerického dolaru. Tyto faktory převážily nad obavami ohledně tempa oživení světové ekonomiky.

V 16:25 SELČ se cena americké lehké ropy zvýšila o 45 centů na 75,69 dolaru za barel. V pondělí se propadla až na měsíční minimum 74,86 dolaru. Severomořská ropa Brent zdražila o 1,12 dolaru na 76,75 dolaru, napsala agentura Reuters.

Americké akcie dnes zamířily vzhůru díky dobrým hospodářským výsledkům maloobchodních gigantů Wal-Mart a Home Depot. Americký dolar naopak oslabil vůči euru kvůli poklesu obav ohledně problémů se zadlužením v některých zemích eurozóny. Slabší dolar snižuje ceny ropy a dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn.

Ceny ropy se začátkem měsíce vyšplhaly až na téměř 83 dolarů, tedy na tříměsíční maximum. V uplynulých dvou týdnech však klesly o více než devět procent kvůli obavám ze zpomalení hospodářského oživení.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 76,75 75,63 New York - Nymex WTI září 75,69 75,24

zdroj: burzy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK