Povodňové škody na silnicích v Libereckém kraji přes dvě mld.Kč

17.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 17. srpna (ČTK) - Škody za 2,037 miliardy korun způsobila blesková povodeň na komunikacích v Libereckém kraji. Z toho více než 1,583 miliardy bude třeba na opravy silnic II. a III. tříd a dalších 453 milionů korun na opravy mostů. Povodní byla v kraji zasažena třetina mostů na krajských silnicích. Zhruba 80 stačí jen údržba, ale 119 mostů bylo poškozeno, z toho 30 velmi vážně, sedm mostů velká voda strhla, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Stanislav Eichler.

Kolem 20 mostů je v havarijním stavu a jsou buď zcela neprůjezdné nebo průjezdné s omezením, tam se osazují provizorní mosty. "V současné době máme tři provizoria a dalších šest plánujeme s pomocí ženistů," informoval novináře ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Tomáš Jakubal. Vážně poškozeny jsou podle něj dvě silnice II. třídy a zhruba dvě desítky silnic III. třídy.

Nejvíce poškozena je podle Jakubala silnice z Frýdlantu do Bílého Potoka a křižovatka se silnicí I/13 v Chrastavě. "Vážný problém je kolem Minkovic, protože se tam vylilo řečiště a voda vzala kompletně silnici včetně dvou mostů, tam se bude opravdu muset začít znovu," řekl Jakubal. Podobně jsou na tom podle něj Heřmanice. Na obou místech je třeba začít s opravami co nejdříve, aby do zimy měly obce provizorní silnice.

Hejtman dnes proto jednal s ministrem dopravy Vítem Bártou a zástupci Státního fondu dopravní infrastruktury a ředitelství silnic a dálnic o nutnosti co nejdříve uvolnit peníze na opravy zničených komunikací. "Dohodli jsme se, že ministr předloží ve středu do vlády mimořádný bod věnovaný právě situaci na komunikacích v Libereckém kraji," řekl hejtman.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK