Řekneme vám, které daňové ráje jsou „in“?

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Snižování daňových sazeb je cestou k přilákání zahraničního kapitálu do země. V mnohých zemích se dokonce neplatí téměř žádné daně, což současně s ochranou finančních informací, dělá z těchto zemí daňové ráje. Dle OECD se za daňové ráje považuje 38 zemí světa. Kam firmy nejvíce „stěhují“ své peníze?

Přesunutí sídla společnosti do daňových rájů mohou firmy ušetřit značné finanční prostředky. Možnost ušetřit na dani je pro většinu západoevropských společností hlavním motivem k přemístění společnosti. V Česku je však sazba daně z příjmu právnických osob poměrně nízká (19 %), ve většině západoevropských vyspělých zemí se sazba daně pohybuje od 25 % do 35 %. V USA a Japonsku dokonce těsně nad 39 % (liší se dle jednotlivých států). Dalšími významnými důvody pro přemístění sídla společnosti do daňového ráje jsou: zajištění ochrany pro osobní finanční informace, žádné kontroly ze státní správy nebo pouze lepší a jednodušší podnikatelské podmínky s minimálními administrativními požadavky.


Definice daňového ráje

Dle metodiky se za daňové ráje považují země, které splňují následující tři hlavní kritéria:

  • nulové nebo minimální sazby daní
  • ochrana osobních finančních informací
  • nedostatek transparentnosti

Uvedenou definici splňuje v současné době 38 zemí, které jsou rozděleny do tří skupin. Na „černé listině“ zemí jsou i tři evropské země (Lichtenštejnsko, Monako a Andorra). V daňových rájích má své sídlo mnoho společností a trvalé bydliště řada velmi bohatých lidí. Např. v Lichtenštejnsku je zaregistrováno více než dvojnásobně více firem, než kolik má obyvatel. Podmínky daňového ráje však nesplňují pouze země, ale i státy uvnitř země (např. v USA). V USA je totiž míra zdanění či podnikatelské podmínky v jednotlivých státech značně rozdílné. Zatímco daňové ráje lákají zahraniční kapitál, v USA existuje daňová konkurence mezi jednotlivými americkými státy, které se tak snaží přilákat domácí firmy z jiného státu. V USA jsou totiž daně příjmem federálního i státního rozpočtu. Stejně tak se liší i podnikatelské podmínky. Čtěte článek Kde v USA jsou nejlepší místa pro byznys a kariéru?


Jak vybrat daňový ráj?

Mezi daňové ráje patří řada ostrovů či malinkých zemí. Pro mnoho zahraničních společností je však sídlo firmy velmi důležité, a proto před ostrovy s nulovými sazbami daně upřednostňuje renomované adresy, např. Švýcarsko, Lucembursko, Irsko, Singapur či Hongkong, kde jsou nízké daně a výborné podnikatelské podmínky. Tyto země mají společné nízké daně pro společnosti, vysokou ochranu informací, fungující legislativu, současně se nevybírají daně z kapitálových zisků. Podpora investic je na vysoké úrovni. Všechny tyto země si udržují dobrou pověst v obchodním světě, což je pro mnoho zahraničních investorů velmi důležité.


Deset oblíbených daňových rájů

Časopis Forbes vytvořil seznam deseti daňových rájů, které splňují hlavní požadavky: nízké daně, ochranu firemních informací a přitom poskytují dobrou firemní adresu. Sídlo společnosti např. v Barbadosu, Vanuatu, Belize, Bruneji, Seychely, Svaté Lucii a dalších ostrovech není pro některé obchodní partnery dostatečně věrohodné. Země či místní lokality v sestaveném žebříčku všechny podmínky splňují, když poskytují dostatek „anonymity“, formální bankovní tajemství, nezveřejňování účetní závěrky… Atraktivními daňovými ráji tedy jsou:

  • Delaware (USA)
  • Lucembursko
  • Švýcarsko
  • Kajmanské ostrovy
  • Londýn (Velká Británie)
  • Irsko
  • Bermudy
  • Singapur
  • Belgie
  • Hongkong

Čtěte také další články o daňových rájích Mezinárodní daňové plánování, Jak dosáhnout anonymity vlastnictví, ochrany majetku a nízké zdanění?, Využívání onshore jurisdikcí – moderní trend v daňovém plánování.

Prameny:
OECD: Tax Haven Criteria
Forbes. World´s Best Tax Havens

Štítky:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT