Evropské akcie stahují níž těžařské a důlní firmy

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍEvropské burzy ve středu slábly, a hlavnímu indexu se tak nepodařilo setrvat nad rezistenční hladinou, již prolomil předchozí den, když v...

...obavách o poptávku ve Spojených státech klesaly ceny ropy spolu s akciemi těžařských společností.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 12:15 klesal o 0,3 procenta na 1053,7 bodu.

"Trh se stále drží v úzkém pásmu. Začátkem měsíce jsme otestovali horní hranici tohoto pásma a nyní indexy zřejmě znovu navštíví jeho spodní hranici," řekl Alexandre Le Drogoff, technický analytik z Aurel BGC.

"V tuto chvíli nepanuje na trhu žádné silné přesvědčení a to bude pokračovat až do září, kdy se investoři vrátí z dovolených," řekl.

Index blue chips eurozóny Euro STOXX 50 <.STOXX50E>, jenž se od konce dubna drží v omezeném pásmu, oslaboval směrem k úrovni 50denního pohyblivého průměru 2696,97 bodu, jež je považována za další významnou podpůrnou hladinu.

Akcie energetického sektoru ztrácely s tím, jak ropné futures <CLc1> v obavách o poptávku ve Spojených státech oslabily až na 75 dolarů za barel, a ocitly se tak na dosah měsíčního minima, na něž sklouzly v pondělí.

Společnosti Total <TOTF.PA>, Royal Dutch Shell <RDSa.L> a Repsol <REP.MC> ubíraly zhruba 1 procento.

Ropný koncern BP <BP.L> oslaboval o 1,4 procenta. Jeho akcie se od konce června, kdy spadly na mnohaleté dno, částečně zotavily díky pokroku při utěsňování poškozeného vrtu v Mexickém zálivu. Nicméně v posledních dvou týdnech opět klesají kvůli sílícím obavám z právních rizik spojených s odstraňováním škod.

Akcie důlních firem ve středu také oslabovaly, a odevzdávaly tak silné zisky, jež si připsaly během posledních čtyř seancí.

Společnosti Rio Tinto <RIO.L>, Xstrata <XTA.L>, Anglo American <AAL.L> a BHP Billiton <BLT.L> ubíraly 0,9 až 2,2 procenta.

BHP, největší důlní firma na světě, ve středu podala nepřátelskou nabídku na převzetí kanadského výrobce umělých hnojiv Potash <POT.TO> za 39 miliard dolarů poté, co jeho představenstvo tuto dosud nejvyšší letošní nabídku na poli světových fúzí a akvizic v úterý odmítlo. [ID:nSCH829421]

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK