ČOI: Obchodníci často prodávají falešné české granáty

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Obchodníci v tuzemsku často nabízejí šperky s falešnými českými granáty. Česká obchodní inspekce (ČOI) od dubna do června zkontrolovala 15 obchodníků a ve 13 případech odhalila prodej napodobenin těchto drahokamů. Lidé by proto při nákupu šperků ozdobených českými granáty měli být opatrní a nejprve si důkladně prověřit jejich pravost, sdělil dnes ČTK mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Kontroly zaměřené na prodej šperků s českými granáty byly provedeny v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Plzni, Praze, Českých Budějovicích a Českém Krumlově. "Z 15 provedených kontrol bylo zjištěno, že v 13 případech došlo k nabízení a prodeji šperků s různými kameny a nejednalo se o český granát," uvedl Vozáb. Závadné šperky měly podle něj místo českého granátu například skleněnou imitaci drahokamu.

S 13 obchodníky, kteří nabízeli šperky opatřené napodobeninami českých granátů, zahájí ČOI správní řízení. "Vzhledem k alarmujícím výsledkům budeme i nadále v podobných kontrolách v budoucnu pokračovat," uvedla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Padělky českých granátů, které zpravidla pocházejí z východoasijských továren, se na českém trhu objevují dlouhodobě. Někteří klenotníci nakupují levné napodobeniny a zákazníkům pak tvrdí, že jsou výrobky osázeny vzácnými českými drahokamy. Výrobní družstvo Granát z Turnova odhaduje, že kvůli asijským napodobeninám přichází o značnou část tržeb a také o dobrou pověst.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK