Akcie na pražské burze dnes posílily o 0,31 procenta

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes při nadprůměrné aktivitě obchodníků mírně rostl. Hlavní index PX zpevnil o 0,31 procenta na 1188,3 bodu. Zisky si připsala většina titulů, když se dařilo menším emisím. Naopak dvě největší emise - akcie energetické společnosti ČEZ a rakouské Erste Bank oslabily, vyplývá z výsledků burzy.

"Dnešní obchodování na pražské burze proběhlo za výraznější aktivity, přičemž většina pozornosti se dnes soustředila do akcií mobilního operátora Telefóniky O2. Zbytek trhu registroval jen minimální změny a rekordní objemy následně proběhly až v závěrečné aukci," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Dnes nejvíce obchodované akcie Telefóniky zpevnily o mírných 0,23 procenta na 435 korun.

Akcie pojišťovací skupiny VIG po dobrých výsledcích za letošní druhé čtvrtletí stouply o 3,3 procenta na 940 korun, uvedl Josef Němý z Komerční banky. Skupina dnes informovala, že její pololetní hrubý zisk vzrostl v meziročním srovnání o 11 procent na 255,6 milionu eur (6,3 miliardy Kč).

Se ziskem 3,35 procenta na 228,40 koruny uzavřely cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Největší zisk dnes zaznamenaly akcie sítě autobazarů AAA Auto, které posílily o 4,42 procenta na 18,90 koruny. Likvidita na titulu byla ale minimální.

Naopak cenné papíry ČEZ odepsaly 0,47 procenta na 848 korun. "Titul zde balancuje na hranici střednědobé podpory a po dnešních datech ze zámoří, která po uzavření našeho trhu strhla vlnu výprodejů, se zdá, že páteční otevření může být výrazně pod touto úrovní," naznačil Kohout. Oslabily i akcie Erste, které ztratily půl procenta na 741 korun.

Aktivita obchodníků dnes byla nadprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD za dnešní den přesáhl 2,405 miliardy korun, z toho s akciemi Telefóniky se uskutečnily obchody za téměř 852 milionů korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,369 miliardy korun.

jap sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK