Máte uzavřeno povinné ručení?

06.01.2003 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pokud patříte mezi řidiče, kteří loni 6 týdnů před koncem roku a zároveň pojistného období vypověděli smlouvu o povinném ručení, máte poslední dva dny na to, abyste uzavřeli novou smlouvu u jiné pojišťovny…

Stále je ještě většina vlastníků vozidel, kteří mají smlouvu o povinném ručení uzavřenu s pojistným obdobím od 1.1. do 31.12. daného roku. Ti všichni měli možnost poslat své pojišťovně, u které měli uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení), šest týdnů před koncem pojistného období výpověď pojistné smlouvy.

Výpověď smlouvy je jednou z možností, kterou může podle zákona (168/99 Sb.) zaniknout povinné ručení (pojištění odpovědnosti). Pojištění, u kterého je sjednáno běžné pojistné, zanikne výpovědí ke konci pojistného období v případě, že výpověď je dána aspoň šest týdnů před jeho uplynutím.

Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká také:

  • dnem, kdy pojistník oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,
  • dnem, kdy vozidlo přestalo jako vozidlo fyzicky existovat,
  • dnem vyřazení tuzemského vozidla z evidence vozidel,
  • odcizením vozidla; nelze-li dobu odcizení vozidla přesně určit, považuje se vozidlo za odcizené, jakmile Policie České republiky přijala oznámení o odcizení vozidla,
  • uplynutím 30 dnů od doručení upomínky pojistitele k zaplacení dlužného pojistného, nebylo-li v této lhůtě dlužné pojistné zaplaceno.


V případě, kdy pojištění zaniklo je pojistník (ten kdo uzavřel smlouvu o povinném ručení) povinen bez zbytečného odkladu odevzdat pojistiteli doklad o pojištění a zelenou kartu, pokud byla vydána a naopak pojistitel (pojišťovna) je povinen pojistníkovi na základě jeho žádosti vydat ve lhůtě 15 dnů potvrzení o době trvání pojištění odpovědnosti a škodném průběhu zaniklého pojištění. Toto potvrzení potřebujete pro uznání bonusu u nové pojišťovny. Pokud nemáte v době uzavírání nové smlouvy ještě potvrzení od předešlé pojišťovny, mohlo by vám stačit čestné prohlášení, že jste měli bezeškodní průběh pojištění s tím, že doklad nové pojišťovně doručíte po jeho obdržení ve stanovené lhůtě.

Pozor - pojišťovna vám potvrzení o bezeškodním průběhu nevydá do doby, dokud od vás neobdrží platný doklad o pojištění a zelenou kartu! I v případě pokud zašlete výpověď smlouvy šest týdnů před koncem pojistného období se může stát, že v průběhu tohoto období  obdržíte od pojišťovny společně se složenkou doklad o pojištění a zelenou kartu na následující pojistné období, ve kterém již u této pojišťovny nebudete mít uzavřenu smlouvu. I tyto dokumenty je třeba pojišťovně vrátit, abyste získali potvrzení o bezeškodním průběhu.

 Do kdy je třeba uzavřít nové pojištění, pokud předchozí pojištění odpovědnosti zaniklo?

Podle zákona je potřeba do sedmi dnů od zániku pojištění uzavřít novou pojistnou smlouvu na totéž vozidlo. Pokud nebyla ve lhůtě 7 dnů od zániku pojištění odpovědnosti uzavřena nová pojistná smlouva týkající se téhož vozidla, je vlastník povinen ve stejné lhůtě odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu tohoto vozidla příslušnému orgánu evidence.

Pokud tedy výpovědí zaniklo povinné ručení k 31.12., máte ještě do 7.1. možnost uzavřít pojištění u nové pojišťovny, aniž byste se dostali do sporu se zákonem. Pokud nestihnete smlouvu uzavřít, měli byste odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu vozidla. Jinak příslušný orgán evidence, na základě sdělení ČKP že na vozidlo nebyla ve lhůtě 7 dnů od zániku pojištění uzavřena nová smlouva, rozhodne ve správním řízení o vyřazení vozidla z registru.

A jaké jsou pokuty?

Při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe doklad o pojištění, zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění. Pokud tuto povinnost nesplní lze mu uložit pokutu do 500 Kč.
Provozuje-li právnická nebo fyzická osoba vozidlo bez pojištění odpovědnosti lze jí uložit pokutu do 20 000 Kč a zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel až na dobu jednoho roku.
Pokud vlastník vozidla po zániku pojištění neodevzdá poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu příslušnému orgánu lze mu uložit pokutu do 10 000 Kč.

Jak vidíte, pokuty jsou dosti vysoké. A zaplatit 10 000 Kč jenom proto, že jste vypověděli smlouvu a zapomněli uzavřít novou asi nebude ten nejlepší začátek nového roku. A proto dříve než vyjedete, ujistěte se, že máte všechny doklady potřebné k provozování vašeho vozidla v pořádku.

Nabídky pojišťoven pro rok 2003 naleznete zde.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ