Lignit Hodonín koupí investor za 20 mil.Kč, těžbu zatím neobnoví

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. srpna (ČTK) - Firma Lignit Hodonín, která je od května v konkurzu, zřejmě získá nového majitele. Společnost vlastnící poslední důl na lignit v Česku má být do konce srpna prodána za 20,5 milionů korun. Rozhodli o tom dnes v Brně konkurzní správce Tomáš Kučera a věřitelský výbor společnosti. Investor nechce v nejbližší době těžbu lignitu obnovit. V dole bude nastolen útlumový režim, řekl ČTK Kučera. Jméno kupce nechce do podpisu smlouvy zveřejnit.

Hodnotu podniku ocenil znalec na 65,5 milionu korun. Věřitelé požadují přes 260 milionů. Předběžný zájem o koupi a provozování dolu v průběhu léta projevilo hned několik firem, nakonec ale nabídku nepodaly. Dnes tedy konkurzní správce a věřitelský výbor vybírali i z nabídek společností, které nemusí pokračování těžby zajistit. "Objevilo se šest zájemců. Vybrána byla nejvyšší nabídka," uvedl ČTK Kučera.

Přestože není pravděpodobné, že by se v dole Mír v Mikulčicích měla těžba brzy obnovit, rozhodnutí věřitelského výboru vítá také vedoucí odborů Lignitu Hodonín Vojtěch Salajka. "Jméno kupce neznám, bude nám oznámeno až po podpisu smlouvy. Čekám, že nám sdělí svou strategií. Jsem rád, že se konečně nějak rozhodlo a že se brzy dozvíme, co s dolem i zbylými zaměstnanci bude," uvedl Salajka.

Většina zaměstnanců firmy v dole již nepracuje, výpověď dala už na přelomu roku, protože nedostávala mzdu. Ve firmě jich zůstalo asi 50, zajišťují údržbu dolu pro případ, že by se těžba obnovila. "Důl je zakonzervovaný, šachta stojí. Zajišťujeme režim údržby," dodal Salajka.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v okolí. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK