Krize přináší nutnost prověřovat rating svých partnerů

12.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zprávy o další vlně krize nutí podnikatele nejen přemýšlet o své vlastí situaci, ale také o situaci svých obchodních partnerů. Druhotná platební neschopnost je totiž možná ještě horší než dostat se do problémů vlastními chybami.

Většina ratingových modelů vychází z rozvahových a výsledkových položek. Samozřejmě spolehlivá analýza bere v potaz také další aspekty jako historii podnikání, kvalitu managementu, podnikatelský záměr nebo stav a očekávání odvětví, ve kterém daný subjekt podniká. Běžný podnikatel si ale není schopen takovou analýzu udělat, hlavně z časových důvodů. Může si ale provést základní analýzu vycházející z běžně dostupných údajů.


Do jakých rejstříků nahlédnout

Rostislav Kovář z portálu poradnaveritele.cz doporučuje "ještě předtím, než s někým uzavřete obchodní smlouvu a budete ze smlouvy plnit, nahlédnout do centrální evidence exekucí, která je vedena Exekutorskou komorou. Zde zcela jednoduše zjistíte, zda na vaši protistranu /obchodního partnera/ není vedena exekuce. Služba je sice zpoplatněna, ale tato drobná investice se rozhodně vyplatí." Totéž platí i pro insolvenční rejstřík vedený Ministerstvem spravedlnosti. "Cílem tohoto kroku je prověřit, zda váš obchodní partner není v insolvenčním řízení. Tuto skutečnost zjistíte na obecně známém portálu www.justice.cz, navíc si zde také snadno ověříte, zda firma již nějaký čas existuje, nebo vznikla nedávno – což automaticky nabádá k vyšší opatrnosti," dodává Kovář.

Tímto postupem zjistíte, že podnik už má faktické problémy, a můžete se podle toho zachovat. Například si domluvit kratší splatnost nebo větší zálohu a ručení, případně do kontraktu vůbec nejít.

Vyzkoušejte databázi úpadců.


Co když podnik v těchto rejstřících není?

Pokud se podnik v těchto rejstřících neobjevuje, neznamená to, že nemá problémy. Podnik se do rejstříků dostane především tak, že někdo podá návrh. Proto se na tyto rejstříky není možné spoléhat, ale naopak vyžaduje se aktivní sledování finanční stability obchodních partnerů.

K tomu můžete využít například naší kalkulačku. O co jde? Na adrese firmy.finance.cz/.../rating/ najdete 9 zadávacích oken:

  • Údaje z rozvahy
    • Tržby za prodej výrobků a služeb
    • Odpisy
    • Provozní výsledek hospodaření
    • Hospodářský výsledek za běžné období
  • Údaje z výkazu zisku a ztráty
    • Aktiva celkem
    • Finanční majetek
    • Krátkodobé pohledávky
    • Vlastní kapitál
    • Krátkodobé závazky

Na justice.cz si stáhněte rozvahu a výkaz zisku a ztrát analyzovaného subjeku, případně si tyto výkazy vyžádejte u svého partnera a do příslušných oken vepište příslušné údaje. Pak stačí jen kliknout na Spočítej a kalkulačka vám řekne, jaký je rating daného seubjektu.


Zkusme si to na příkladu

Podívejme se například na analýzu společnosti Lignit Hodonín, který se letos objevil v insolvenčním rejtříku už podruhé (viz článek Lignit Hodonín je v konkurzu, věřitelé žádají 260 mil. korun). Budeme vycházet z výkazů za rok 2008.


Ukazatelé společnosti Lignit Hodonín v roce 2008

Ukazatel v tis. Kč
Tržby za prodej výrobků a služeb 230 465
Odpisy 78 212
Provozní výsledek hospodaření - 45 467
Hospodářský výsledek za běžné období - 56 544
Aktiva celkem 129 795
Finanční majetek 191
Krátkodobé pohledávky 13 370
Vlastní kapitál - 41 915
Krátkodobé závazky 90 761

Tento podnik má rating B - subjekt s jasnými rezervami a problémy. Tyto problémy pak eskalovali v roce 2009 a 2010.

Najděte si partnera v dostupných rejstřících.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT