TIC má informace o porušování pravidel s penězi EU na MPO

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Nevládní organizace Transparency International (TIC) má informace o porušování pravidel pro hospodaření s penězi Evropské unie na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Kvůli možné korupci podává trestní oznámení na odvolaného ředitele sekce strukturálních fondů MPO Miroslava Elfmarka, sdělila dnes ČTK Transparency International. Reakci MPO a Elfmarka ČTK zjišťuje.

Bývalý ředitel sekce strukturálních fondů Elfmark, kterého minulý týden odvolal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, je podle TIC za netransparentně nastavený systém zodpovědný. TIC nevylučuje jeho osobní zájem na špatném fungování tohoto systému.

TIC také vyzvala ministra Kocourka, aby zveřejnil skutečné důvody pro Elfmarkovo odvolání. Požaduje i zveřejnění následných kroků MPO vůči Elfmarkovi a také informování o chystaných změnách v oblasti strukturálních fondů na MPO.

TIC se s žádostí o prověření postupů MPO při přidělování dotací na začátku letošního roku obrátila s podnětem na Evropský účetní dvůr a na Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Upozornila zejména na údajné úzké personální propojení řídícího orgánu (MPO), externích hodnotitelů a subjektů vykonávajících kontrolu. To podle TIC umožňuje schvalování pochybných projektů.

Na OLAF a s trestním oznámením na policii se TIC obrátila v souvislosti s dotací ve výši 300 milionů korun na projekt "vědecko-technologického parku" Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Projekt podle TIC přidělilo MPO zcela v rozporu s platnými pravidly. Kvůli rizikovosti projektu ze strany příjemce dotace byl navíc odvolán rektor zlínské univerzity a případem se zabývá Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

TIC upozornila na údajně podezřelé transakce mezi společností, která získává významné IT zakázky od agentury CzechInvest (přímo podřízené MPO), a společností ITS 42, rodinným podnikem Elfmarkových. "Tato společnost se zabývá poradenstvím v oblasti získávání podpory ze strukturálních fondů, tedy v oblasti, kterou se Miroslav Elfmark na ministerstvu přímo zabýval a o které rozhodoval," uvedla TIC.

Právě firma ITS 42 hraje podle serveru Aktuálně.cz důležitou roli v případě údajného úplatku. Jak vyplývá z trestního oznámení, v červnu 2008 byl vybrán vítěz obří zakázky "Rozšíření, doplnění, úprava a rozvoj informačního systému ISOP pro OPPI v letech 2008-2016" pro Czechinvest, na jehož vedení měl Elfmark údajně velký vliv. Zakázku za 275 milionů korun přitom získala jediná přihlášená firma, šumperský ASD Software, píše server.

Z výpisu finančních toků podle Aktuálně.cz vyplývá, že firma ASD Software tehdy převedla 7,9 milionu korun na účet společnosti E-Institut. Po třech dnech pak byla z účtu této firmy převedena částka 7,1 milionu korun na účet patřící Elfmarkově bývalé firmě ITS 42, uvedl server.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK