Východ Čech pokryje digitální příjem dalších sedmi programů

24.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 24. srpna (ČTK) - České Radiokomunikace spustí 31. srpna z vysílače Černá hora v Krkonoších televizní digitální vysílání sedmi programů komerčních multiplexů 2 a 3. Lidé na území hradeckého a části Pardubického kraje tak získají digitální příjem programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, TV Barrandov, Z1 a Public TV. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Marie Fianová. Veřejnoprávní multiplex 1 stanic České televize a Českého rozhlasu vysílá z Černé hory již od loňského srpna.

"Vysílání multiplexu 2 z Černé hory bude spuštěno na kanále 61 a jeho spuštěním se zvýší dostupnost pozemního multiplexu 2 na 80 procent populace České republiky," uvedl obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský. Multiplex 3 bude programy Z1 a Public TV vysílat na 60. kanále a rozšíří pokrytí třetího multiplexu na 71 procent obyvatel.

Z vysílače Černá Hora dosáhne signál obou komerčních multiplexů do celé oblasti Krkonoš, Podkrkonoší až k Hradci Králové, Pardubicím a pokryje i část středních Čech. Analogové vysílání by mělo být v tomto regionu vypnuto v červnu 2011. Digitální vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo televizorem s digitálním tunerem. Kdo je nemá, digitální vysílání si nenaladí.

Proces digitalizace začal v roce 2000 v Praze. Dokončen by měl být v roce 2012, kdy bude moci pozemní digitální televizní a rozhlasové vysílání využívat až 99,6 procenta populace.

Podrobnější informace o vypínání analogového a zapínání digitálního signálu včetně map pokrytí zájemci najdou na webových stránkách Českých Radiokomunikací věnovaných digitalizaci. Využít mohou i telefonní linku 800 906 030.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK