Vláda projedná finance na opravy silnic a plemenářskou novelu

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Vláda se dnes bude znovu zabývat návrhem na finanční příspěvek státu na opravy dopravní infrastruktury v Libereckém a Ústeckém kraji, kterou poničily srpnové povodně. Kabinet projedná také návrh Národního akčního plánu pro energii z obnovitelných zdrojů a novelu plemenářského zákona. Ministry čeká rovněž první společné jednání s hejtmany českých a moravských krajů, probírat by měli mimo jiné rozpočtovou problematiku a protipovodňová opatření.

Předloha ministerstva dopravy navyšuje rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury tak, aby byly v severních Čechách odstraněny povodňové škody na komunikacích v majetku státu i krajů. Celkový příspěvek státu by tak mohl být až 3,2 miliardy korun. Proti tomu je ministerstvo financí, které nechce platit nápravu škod zejména na silnicích II. a III. tříd s tím, že by se tomu mělo věnovat ministerstvo pro místní rozvoj v jednom ze svých programů.

Vláda se finanční podporou pro obnovu dopravní infrastruktury v krajích postižených letními povodněmi zabývala už před týdnem. Definitivní rozhodnutí ale tehdy odložila.

Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů počítá s pokrytím více než 13 procent české spotřeby energie do roku 2020 obnovitelnými zdroji. Mají se tak splnit podmínky, ke kterým se Česko zavázalo v rámci Evropské unie. Návrh kritizují podnikatelé v oboru solární a větrné energetiky. Tvrdí, že představuje likvidaci těchto obnovitelných zdrojů v Česku. Návrh se nelíbí také některým ekologům.

Novela plemenářského zákona má umožnit zachování chovu starokladrubských koní. Plemennou knihu chovu může podle nynější právní úpravy vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Kabinet však v květnu schválil jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci tak, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU. Novela plemenářského zákona proto umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Vláda dnes bude řešit také nedostatek peněz na údržbu kolejí. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) by měla dostat podle návrhu ministerstva dopravy 1,4 miliardy korun, které jí letos chybějí. SŽDC inkasuje od dopravců peníze za použití kolejí a následně je platí Českým drahám za jejich obsluhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK