Růst japonského vývozu v červenci zpomalil na 23,5 procenta

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. srpna (ČTK) - Japonský vývoz se v červenci meziročně zvýšil o 23,5 procenta na téměř šest bilionů jenů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Jeho růst tak již pátý měsíc za sebou zpomalil kvůli slábnoucí světové poptávce a silné domácí měně. Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí. V červnu export stoupl o 27,7 procenta a v květnu o 32,1 procenta.

Zpomalení vývozu podle agentury AP představuje významné riziko pro oživení japonského hospodářství, které do značné míry závisí na poptávce rychle rostoucích ekonomik, jako je Čína. Japonští exportéři se nyní potýkají se silným japonským jenem, jenž po přepočtu snižuje hodnotu jejich zahraničních příjmů.

Japonský jen se tento týden vyšplhal až na 15leté maximum vůči dolaru a devítileté maximum vůči euru. Rostou proto spekulace o tom, že japonské úřady by mohly přikročit k první intervenci na devizovém trhu od března 2004, aby růst domácí měny zastavily. "Pokud je to zapotřebí, musíme reagovat patřičnými opatřeními," uvedl dnes japonský ministr financí Jošihiko Noda.

Analytici mají nicméně pochybnosti, zda samotná intervence dokáže zastavit nárůst japonského jenu. Ten nyní těží z obav ohledně vývoje světové ekonomiky, protože je investory považován za bezpečné útočiště. "Dolar se dostal na 83 JPY, takže se možnost intervence zvýšila, chce to však více než intervenci," řekl agentuře Reuters ekonom Kiiči Murašima z firmy Citigroup Global Markets. "Musí to být spojeno s uvolňováním měnové politiky japonskou centrální bankou, aby to mělo nějaký vliv," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK