Japonské akcie se propadly na 16měsíční minimum

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. srpna (ČTK) - Japonské akcie se dnes propadly na 16měsíční minimum kvůli obavám z negativního dopadu silné domácí měny na hospodářské oživení. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 klesl o 1,7 procenta na 8845,39 bodu, což představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od loňského dubna.

Trh zpočátku podpořily naděje na to, že japonské úřady uskuteční opatření k zastavení růstu domácí měny. Tyto naděje však postupně ustoupily do pozadí.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda uvedl, že vláda hodlá v případě potřeby podniknout patřičná opatření. Později však prohlásil, že od premiéra nedostal žádné konkrétní instrukce ohledně devizových otázek a že se nemůže vyjádřit k možnosti japonské intervence na devizovém trhu.

Silný japonský jen působí problémy japonským exportérům, protože po přepočtu snižuje hodnotu jejich zahraničních příjmů. Růst japonského exportu, který je klíčový pro oživení japonské ekonomiky, v červenci podle dnešní zprávy již pátý měsíc za sebou zpomalil.

Na devizovém trhu dnes japonský jen kvůli nadějím na intervenci sestoupil z 15letého maxima vůči dolaru a devítiletého maxima vůči euru. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 84,25 JPY a euro posílilo o 0,5 procenta na 106,52 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK