Koruna dopoledne mírně posílila k dolaru, vůči euru stagnovala

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne mírně posílila k dolaru, proti euru stagnovala. Kolem 10:30 koruna vůči dolaru v porovnání s úterním závěrem zpevnila o čtyři haléře na 19,57 Kč/USD. Proti euru stagnovala na 24,87 Kč/EUR, byla tak o haléř silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dnes začala stagnací mírně pod 24,90 Kč/EUR, kam oslabila během úterka. Na rozdíl od eurodolaru zde nesledujeme žádnou velkou reakci na irský rating ani dobrá německá data, kurz zůstává stabilní," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Agentura Standard & Poor's v úterý snížila rating Irska, včetně ekonomického výhledu, kvůli předpokladu, že záchrana oslabeného finančního sektoru ohrožuje budoucí finanční výkonnost země.

Česká měna podle Vlka nyní nevyužívá lepší situace na světových trzích k posílení. Naproti tomu polskému zlotému i maďarskému forintu se daří nahrazovat předchozí ztráty s podporou evropských akcií, jež po úvodním váhání postupují mírně vzhůru.

Dolar kolem 10:30 oslabil na 1,2712 USD/EUR. Vlk poznamenal, že evropská měna dopoledne nabírá směr vzhůru po německém indexu Ifo. "Ten byl očekáván se značnými obavami, zvlášť po propadu jiných konjunkturálních průzkumů. Nakonec ale přišlo příjemné překvapení - index Ifo mírně vzrostl a nedošlo k výraznému zhoršení subindexu očekávání," dodal Vlk.

jap vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK