Podnikatelská nálada v Německu se v srpnu překvapivě zlepšila

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. srpna (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v srpnu překvapivě zlepšila. Institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu stoupl na 106,7 bodu z červencových 106,2 bodu. Hodnota indexu se tak dostala na nejvyšší úroveň za více než tři roky. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters očekávali pokles na 105,7 bodu.

Index Ifo je založen na průzkumu u zhruba 7000 německých firem. Dílčí index podnikatelských podmínek stoupl na 108,2 bodu z červencových 106,8 bodu, zatímco index podnikatelských očekávání se snížil na 105,2 bodu ze 105,6 bodu.

"Srpnový nárůst německého indexu Ifo je dobrou zprávou po poklesech v některých jiných průzkumech," uvedla analytička Jennifer McKeownová z firmy Capital Economics. Upozornila však, že podnikatelská očekávání se zhoršila, což by mohlo signalizovat obavy exportérů ze zpomalení světové poptávka. To je podle ní znepokojivé, protože export je klíčový pro oživení německé ekonomiky.

Německý statistický úřad v úterý potvrdil, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta, nejrychleji od znovusjednocení země. Růst podpořily hlavně vývoz a investice. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 4,1 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK