Maďarsko prý nepotřebuje novou úvěrovou dohodu s MMF

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 25. srpna (ČTK) - Maďarsko nepotřebuje novou úvěrovou dohodu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Uvedlo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Dodalo, že plánovaná jednání s MMF budou pouze běžnou revizí situace v zemi v rámci konzultací, které fond provádí se všemi státy.

Mluvčí ministerstva přitom v úterý řekl agentuře Reuters, že maďarská vláda hodlá na podzim obnovit jednání s MMF a Evropskou unií a dosáhnout určité dohody. Zástupci MMF a EU minulý měsíc předčasně ukončili prověrku plnění podmínek maďarského úvěrového programu, jejíž dokončení je nezbytné pro uvolnění zbylých peněz z balíku v celkové sumě 25 miliard dolarů (asi 490 miliard Kč).

"Maďarský stát nečerpal nové prostředky z existujícího úvěru od července 2009. Je schopen financovat se sám z trhu," uvedlo dnes ministerstvo. "Na základě toho nebude v budoucnosti zapotřebí nová úvěrová dohoda, takže cílem rozhovorů plánovaných na podzim není její dosažení," dodal úřad.

Prohlášení ministerstva obnovilo slabost maďarské měny a nejistotu ohledně rozpočtových vyhlídek země. Maďarský forint po zveřejnění zprávy oslabil vůči euru o 0,6 procenta.

MMF a EU sjednaly s Maďarskem dohodu o úvěrovém programu v roce 2008, kdy byla země akutně ohrožena finanční krizí. Maďarsko sice nyní tyto peníze fakticky nepotřebuje, protože si už od loňska půjčuje na trzích, shoda s MMF je však klíčem k zachování důvěry investorů.

pmh dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK