Představenstvo ČD Cargo zvolilo do čela dle očekávání Vodičku

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Představenstvo železniční společnosti ČD Cargo dnes do svého čela zvolilo podle očekávání Jiřího Vodičku, který se stal členem vrcholového orgánu v úterý. ČTK to řekl mluvčí ČD Cargo Petr Šťáhlavský. Vodička dosud šéfoval marketingu Fio banky.

Do představenstva carga Vodičku zvolilo představenstvo mateřských Českých drah, které v dceřiné firmě plní roli valné hromady. Stalo se to po projednání s ministrem dopravy Vítem Bártou. Vodička v čele nákladního dopravce střídá generálního ředitele ČD Petra Žaludu.

Vodička je třetím člověkem v čele carga od jeho vzniku. České dráhy v červnu odvolaly ředitele Josefa Bazalu, místo kterého se ujal vedení firmy Žaluda. Vedení ČD Bazalovo odvolání zdůvodňovalo neúspěšným hospodařením, s čímž souvisí i přijímání údajně nevýhodných zakázek.

Ačkoliv politici Žaludovi nečekané odvolání vedení společnosti ČD Cargo zpočátku vytýkali, ministr Bárta po seznámení se s výsledky mimořádného auditu podal na Bazalu trestní oznámení.

Společnost ČD Cargo vykázala za loňský rok ztrátu před zdaněním 378 milionů korun. Za rok 2008 přitom měla firma hrubý zisk 474 milionů Kč.

sin vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK