Schodek agrárního obchodu se v pololetí prohloubil na 16,6 mld

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Česká republika vykázala v letošním prvním pololetí v obchodě se zemědělským a potravinářským zbožím schodek 16,6 miliardy korun. Meziroční nárůst činil 1,3 miliardy korun. Agrární dovoz vzrostl o 1,5 procenta na 68,2 miliardy Kč, vývoz se zvýšil o půl procenta na 51,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Saldo agrárního zahraničního obchodu je záporné nepřetržitě od roku 1993.

Svaz odhaduje, že by schodek agrárního zahraničního obchodu za celý letošní rok měl vzrůst o více než dvě miliardy na 32 miliard korun z loňských 29,67 miliardy.

Podle předsedy svazu Miroslava Jirovského má hlavní podíl na prohloubení záporného salda především meziroční snížení vývozu obilí. "Ještě v prvním čtvrtletí se vyvezlo kolem 150 až 170 tisíc tun měsíčně. Pak to kleslo dolů," řekl ČTK. Svaz očekává pokles vývozu i ve zbývajících měsících roku. V důsledku nepříznivého počasí bude letošní sklizeň slabší než loňská. Méně než v roce 2009 se vyveze také řepky. Kromě nižší úrody její export ovlivní i nárůst jejího zpracování v tuzemsku v důsledku červnového navýšení povinného podílu biosložek v naftě.

Největší podíl na vývozu mělo mléko, vejce a med. Tato skupina výrobků se na celkovém exportu podílela 13 procenty, ve finančním vyjádření dosáhl její vývoz 6,8 miliardy korun. Na dalších místech byly nápoje a lihoviny, následovaly potravinářské přípravky.

Na dovozu se nejvíce podílely maso a droby, dovezeno jich bylo za 7,8 miliardy. Druhou nejvýznamnější dováženou položkou je zelenina (6,1 miliardy), za více než 5,6 miliardy korun bylo dovezeno ovoce a ořechů, více než pěti miliardové částky dosáhl dovoz mléčných produktů, vajec a medu.

Podle ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Česko by si však mělo udržet aktivní bilanci u komodit, které běžně doma v dostatečném množství produkuje. Agrární komora naopak upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější, podobně jako soběstačnost energetická.

Podle nedávno vzniklé Vize českého zemědělství po roce 2010 by Česko do budoucna mělo více obchodovat se třetími zeměmi, 90 procent veškerého obchodu dnes tvoří obchod s unijními státy. Agrární vývoz by se měl do budoucna více orientovat na východní teritoria, balkánské země, oblast Perského zálivu a Středomoří a především země Východního partnerství a Rusko. Vývoz by se měl i do budoucna soustředit hlavně na tradiční tuzemské komodity jako je pivo, chmel, slad, mák, osiva, mléčné výrobky či cukrovinky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK