Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA slabě vzrostly

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 25. srpna (ČTK) - Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby vyrobené ve Spojených státech za červenec vzrostly výrazně méně, než se čekalo. Bez započtení sektoru dopravy navíc vykázaly nejhlubší pokles za rok a půl, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Zpráva naznačuje, že růst zpracovatelského průmyslu slábne.

Zakázky za červenec vzrostly jen o 0,3 procenta po revidovaném poklesu o 0,1 procenta za červen. Bez sektoru dopravy se zakázky snížily o 3,8 procenta, což byl jejich nejvýraznější pokles od ledna 2009. V červnu tento očištěný ukazatel stoupl o pětinu procenta.

Analytici podle ankety agentury Reuters odhadovali, že celkové zakázky vzrostou o 2,8 procenta. Opírali se přitom také o předběžnou červnovou zprávu, která uváděla pokles o 1,2 procenta. Bez dopravy se očekával nárůst o polovinu procenta proti předběžnému poklesu 0,9 procenta.

"Je tu mnohem více slabin, než kdokoliv očekával," reagoval Mark Vitner z Wells Fargo Securities. "Dodávky také klesly a myslím si, že řada ekonomů kvůli tomu dokonce zmírní očekávání hospodářského růstu za druhé pololetí," citoval ho Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK