Další města chtějí zvrátit Bártovo rozhodnutí peticí

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 25. srpna (ČTK) - Další města v Moravskoslezském kraji chtějí zvrátit peticí rozhodnutí ministra dopravy Víta Bárty (VV) zastavit některé silniční stavby. Konkrétně jde o silnici I/11 v úseku mezi Ostravou a Opavou. K petiční akci se rozhodly připojit například Opava, Ostrava, Krnov a dalších 13 obcí, kterých se výstavba páteřní komunikace v moravskoslezském regionu dotýká.

Organizátoři petice, Sdružení pro výstavbu komunikace I/11 - I/57, nevylučují, že by lidé mohli současnou komunikaci mezi Ostravou a Opavou na protest také zablokovat. Věří, že se jim podobně jako Bohumínu, který zorganizoval podpisovou akci za dostavbu důležitého mostu ve městě, podaří ministra přesvědčit o důležitosti pokračování stavby této silnice. Lidé mohou novou petici podepisovat například na radnicích. Ministrovi ji chtějí organizátoři předat na konci září.

"Rozhodnutí ministra považujeme za nekoncepční a neekonomické, postrádající racionální a analytické podklady, a je navíc v zásadním rozporu s programovým prohlášením vlády," uvedli organizátoři petice. Nová trasa silnice I/11 měla odvést dopravu mimo centra obcí, jejichž obyvatelé kvůli tomu značně trpí. Denně mezi Ostravou a Opavou projede až 30.000 aut. Podle starostky Hrabyně na Opavsku Zdeňky Jordánové bylo obcím za uplynulých 30 let předloženo již osm variant obchvatů, ani jedna se však neuskutečnila.

Podle organizátorů petice zastavení stavby zhorší životního prostředí a již tak alarmující nehodovost na této frekventované silnici. "Máme v rukou relevantní podklady o intenzitě dopravy, o katastrofální míře nehodovosti mezi Ostravou a Opavou," řekl ČTK jeden z organizátorů petice Martin Dostál.

Doplnil, že podle jejich informací se chce ministr Bárta znovu zabývat i touto zastavenou stavbou. Měl by podle nich v pátek představit v regionu při své návštěvě řešení. "Je předčasné dělat nějaké závěry, počkáme na návštěvu ministra dopravy. Jsme zvědaví, jaká východiska z dané situace zvolí. Pak na ně bude Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57, dotčená města, obce a firmy adekvátně reagovat," dodal Dostál.

Nevylučuje ani zablokování silnice. "Současná situace je více než napjatá a lidé jsou rozhodnutím ministra dopravy velmi rozzlobeni. Pro nás je absolutně nepřijatelné, aby stát rozhodoval od zeleného stolu a jednal o nás, bez nás a bez patřičných informací," dodal Dostál.

Bárta v úterý prohlásil, že bylo chybou zastavit stavby mostu v Bohumíně a Místecké ulice v Ostravě. Odvolal kvůli tomu šéfa ŘSD Alfreda Brunclíka, který mu údajně nedodal správné podklady. Ministerstvo podle Bárty nyní hledá peníze na pokračování těchto staveb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK