Merkelová je proti změně výpočtu rozpočtových deficitů

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. srpna (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes po berlínském jednání s novou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou vyslovila proti změně kritérií evropského Paktu stability a růstu, jak požadují především některé země střední a východní Evropy. Radičová podle agentury DPA připustila, že dodržování kritérií stability a zpřísnění sankcí za nedodržování rozpočtových pravidel je důležitější než stanovení nových kritérií stability.

Pro nový výpočet rozpočtových schodků a dluhů tak, aby zohledňoval sociální výdaje včetně nákladů penzijních reforem, se nedávno vyslovilo devět zemí Evropské unie převážně ze střední a východní Evropy včetně České republiky a Slovenska. Jejich požadavky by však mohly vést k rozmělnění paktu, varovala dnes Merkelová. "To je opak toho, čeho chceme dosáhnout," zdůraznila kancléřka.

"Já osobně jsem vůči takovým požadavkům velmi zdrženlivá," citovala DPA křesťanskodemokratickou (CDU) šéfku německé vlády. "Tím by nastala velmi složitá situace s tendencí, kdy by na konci byl Pakt stability rozmělněn," prohlásila Merkelová.

Členy iniciativy oznámené minulý týden jsou vedle Česka a Slovenska také Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Švédsko. Tyto země říkají, že současná unijní metodika výpočtu rozpočtového schodku nespravedlivě trestá země, které provedly reformy, v nichž některé západoevropské ekonomiky stále zaostávají.

Česká republika zatím důchodovou reformu neuskutečnila. Nová koaliční vláda ji však má v programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK