Developer ECM REI v pololetí prohloubil ztrátu na miliardu Kč

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. srpna (ČTK) - Developerská společnost ECM Real Estates Investments v prvním pololetí prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi 1,03 miliardy Kč). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur. Oznámila to dnes společnost. ECM je v Česku známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci.

Výnosy ECM z pronájmu se za letošní půlrok meziročně snížily o 48,2 procenta na 3,7 milionu eur (zhruba 92 milionů korun). Celková aktiva společnosti klesla o 21 procent na 268,4 milionu eur (6,7 miliardy korun). K letošnímu 31. červenci tvořilo portfolio developera 17 projektů s celkovou plochou 515.000 metrů čtverečních.

"Celková aktiva společnosti se snížila o 21 procent, a to vlivem dalšího snížení tržních hodnot projektu a zároveň díky tvorbě dodatečných opravných položek a rezerv," uvedla firma.

Na konci roku 2009 a letos se ECM zbavila svých klíčových kancelářských projektů v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empiria, stejně jako přilehlých projektů City Court a City Forum. Novým vlastníkem budovy City Empiria a projektu City Forum se podle deníku E15 stala jedna z firem patřící do struktury Generali PPF Holdingu. V holdingu s třetí největší evropskou pojišťovnou má 49procentní podíl skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Právě s PPF vytvořil zakladatel a současný generální ředitel ECM Milan Janků realitní PPF ECM Holding. Do něj vložil Janků řadu svých aktiv, ECM ale součástí společného podniku není. PPF Group má v realitním holdingu 75 procent, Janků 25 procent.

ECM se podobně jako konkurent Orco potýká s vysokým zadlužením. "Závazky společnosti se zvýšily zejména díky úrokům z vydaných dluhopisů a také díky čerpání úvěru v projektu Ryazan Shopping Center," sdělila ECM. Celkové závazky developera se prý ale snížily díky prodeji projektů City Empiria a City Court.

Firmu ECM založil Janků v roce 1991. V současnosti ji kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. Kromě Česka podniká ECM v Rusku a Číně. Mezi aktuální největší projekty developera v Česku patří výstavba výškové bytové budovy City Epoque v Praze na Pankráci.

Akcie ECM se obchodují na burze v Praze. Tam jsou i cenné papíry konkurenčního Orka. Orco má výsledky za 1. pololetí oznámit 31. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK