Zemědělci bojují s kvalitou ječmene a chmele, prý je málo hořký

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 25. srpna (ČTK) - Až na konci srpna se žně v Ústeckém kraji rozjely naplno, už teď je ale zřejmé, že rozhárané letní počasí výrazně ovlivní kvalitu jejich úrody. Nejvíc je to patrné na surovinách pro pivovarnictví; chmel je podle prvních rozborů málo hořký, ječmen zase podle zemědělců trpí nevyrovnanou kvalitou a sklízí se příliš pozdě. Výnosy v tunách na hektar přitom nebudou špatné.

Chmelaři v začali sklízet o víkendu a vzápětí potvrdili očekávanou sklizeň 6500 tun, tedy asi 1,25 tuny na hektar. Z dlouhodobého hlediska je to spíš nadprůměrný výsledek, ale kvalita zřejmě tak vysoká nebude. Zatímco vloni se obsah alfa hořkých látek pohyboval mezi 3,6 až 3,8 procenty, letos by to mělo být o něco méně.

"Po začátku sklizně zjišťujeme, že celkový objem úrody je lepší než očekávání, ale s alfa látkami je to naopak, jejich podíl je o dost menší. Ale mělo by to být pořád ještě v normě a půjde to dohnat tím, že se bude prostě dávat chmele víc, případně dělat silnější extrakty, tím se to víceméně dožene," řekl dnes ČTK jednatel Chmelařského institutu v Žatci Jiří Kořen. Horší by podle něj mohly být problémy s ječmenem.

Ten totiž trápí stejné problémy jako zbytek obilovin. Kvůli silným srpnovým dešťům nemohla na podmáčená pole těžká technika, mokrá úroda znovu "ožívala" a začínala klíčit. Počasí se umoudřilo až minulý týden a po polích najednou jezdila snad všechna technika, kterou mají místní zemědělci k dispozici, včetně vysloužilých východoněmeckých kombajnů třídy E-510. "Sklizeň se bohužel kvůli deštivému počasí zastavila a teď už to sotva doženeme. Rostliny často při deštích polehaly, nebo začaly klíčit," řekl dnes ČTK předseda krajské agrární komory František Loudát.

K dnešku je v Ústeckém kraji sklizeno 58 procent osetých ploch a výnosy se pohybují mezi čtyřmi až pěti tunami na hektar. To je ve srovnání s minulými lety solidní výsledek, ale podle zemědělců jen zdánlivě. Kvalita úrody je podle Loudáta v některých lokalitách velmi nízká a její podstatná část zřejmě skončí jen v lihovarech, které zřejmě letos nebudou mít o suroviny nouzi. Naopak výrobci mouky či chmelařského sladu budou podle něj mít s kvalitou letošní úrody problém. Především ječmen se ještě nepodařilo sklidit ani z poloviny a čím déle bude na polích, tím horší jeho kvalita bude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK