Jen kvůli obavám z intervence oslabuje

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. srpna (ČTK) - Japonský jen dnes na devizových trzích oslaboval a stáhl se z 15letého maxima vůči dolaru a devítiletého k euru. Za poklesem jenu stojí spekulace, že by Japonsko mohlo podniknout kroky k zastavení dalšího růstu. Euro posiluje i vůči dolaru díky silné německé statistice a naopak slabé statistice z USA.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,17 procenta na 1,2649 USD a k jenu o 0,64 procenta na 106,96 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,52 procenta na 84,57 JPY. V úterý se dolar propadl až na 15leté minimum 83,61 JPY.

Obchodníci se nechtějí pouštět do nových sázek na jen, protože ministr financí Jošihiko Noda zopakoval, že v případě potřeby bude Japonsko reagovat na pohyby jenu. Jeho komentář přišel poté, co list Nikkei uvedl, že ministerstvo financí zvažuje jednostranné intervence.

Americký dolar stáhla dolů nejnovější slabá statistika. Ministerstvo obchodu uvedlo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA za červenec vzrostly výrazně méně, než se čekalo. Bez započtení sektoru dopravy navíc vykázaly nejhlubší pokles za rok a půl. Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech za červenec pak nečekaně klesl na na nový rekord a jejich ceny se dostaly nejníže za šest a půl roku.

Euru naopak pomohla zpráva z Německa, kde podnikatelská nálada v srpnu překvapivě proti očekávání vzrostla. Hodnota indexu podnikatelského klimatu stoupla na 106,7 bodu, a dostala se tak na nejvyšší úroveň za více než tři roky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK