Kosmetické L'Oréal stoupl pololetní zisk o 21 procent

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. srpna (ČTK) - Francouzské kosmetické společnosti L'Oréal vzrostl za první pololetí čistý zisk o 21 procent na 1,3 miliardy eur (32,4 miliardy Kč). K růstu přispěla vysoká poptávka po kosmetice, hlavně dekorativní Maybelline a parfémech Lancôme, a snížení nákladů. L'Oreal, který je podle tržeb největší kosmetickou firmou na světě, to uvedl v dnešním prohlášení.

Provozní zisk výrobce šamponů Garnier či krémů Vichy se zvýšil také o 21 procent na 1,67 miliardy eur. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali v průměru provozní zisk 1,59 miliardy eur.

L'Oréal upřesnil, že k růstu zisku přispěly nižší výrobní náklady, distribuční náklady a zásoby a zvýšení podílu prodeje dražších produktů. Naopak negativní vliv na výsledky měl vývoj směnných kurzů a náklady na reklamu.

Generální ředitel Jean-Paul Agon dodal, že věří, že firmě se do konce roku podaří zvýšit podíl na trhu a ziskovost. Firma však neposkytla prognózu hospodaření pro letošní rok. Pouze slíbila, že se letos vrátí k růstu. Loni provozní zisk firmy klesl o 5,4 procenta.

L'Oréal je největším akcionářem farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis, majitele české Zentivy. Podle zdrojů má Sanofi-Aventis zájem o převzetí amerického výrobce léčiv Genzyme.

Většinovým vlastníkem L'Oréalu je miliardářka Liliane Bettencourtová. Ta je nyní zapletena do skandálu s nelegálním financování prezidentské kampaně, údajnými daňovými úniky a praním špinavých peněz. Švýcarská společnost Nestlé vlastní 30 procent akcií L'Oréalu a má právo na koupi dalších 31 procent akcií, pokud se rodina Bettencourtových rozhodne podíl prodat, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK