Ruská Sberbank vykázala smíšené výsledky za druhé čtvrtletí

25.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. srpna (ČTK) - Sberbank, největší banka v Rusku, vykázala smíšené výsledky za druhé čtvrtletí. Podnik dnes uvedl, že vytvořil zisk 20,8 miliardy rublů (13,2 miliardy Kč). Proti 5,4 miliardy rublů před rokem je to výrazný nárůst, ale proti rekordu 43,5 miliardy z prvního letošního čtvrtletí propad na polovinu.

Výsledek nenaplnil očekávání analytiků. Ti odhadovali čtvrtletní výsledek na 23,2 miliardy rublů.

Nové rezervy na ztrátové úvěry činily 56 miliard rublů, zatímco finanční trh předpokládal 54 miliard. Podíl špatných úvěrů totiž vzrostl o 0,2 procentního bodu na 9,1 procenta. Tyto ukazatele tak ve zprávě zastínily obnovující se nárůst poptávky po úvěrech.

Člen představenstva banky Alexander Morozov řekl na konferenci s analytiky, že banka zvýšila rezervy, aby si vytvořila určitý bezpečnostní polštář. Banka bude potřebovat rezervy do budoucna zejména kvůli zemědělcům, pokud by se jejich úvěry staly následkem sucha, požárů a neúrody nedostupnými.

Nepřízeň počasí letos snížila ruskou produkci obilí o třetinu. A půjčky zemědělcům a producentům potravin představují v úvěrovém portfoliu Sberbank 9,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK